Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 31-8-11


ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Παράλληλα με την αναδιάρθρωση στην οικονομία και την εργασία που συντελείται τον τελευταίο χρόνο, σε πλήρη σύμπνοια κράτους και αφεντικών, ήρθε η στιγμή να προχωρήσει η αναδιάρθρωση και στον χώρο της εκπαίδευσης προς την ίδια κατεύθυνση. Ο νόμος που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες, με συναίνεση όλων των συντηρητικών δυνάμεων της πολιτικής, έρχεται να οργανώσει το πανεπιστήμιο βάσει νεοφιλελεύθερων κριτηρίων. Στην ουσία, αυτό που επιχειρείται είναι η λειτουργία του πανεπιστήμιου ως Α.Ε., εξυπηρετώντας τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας, στις οποίες θα έπρεπε να στοχεύει. Σημαντικό κομμάτι αυτών των αλλαγών είναι ότι η διοίκηση και συνεπώς ο έλεγχος του πανεπιστημίου περνάει στα χέρια των managers, οι οποίοι διορίζονται στη συνδιοίκηση του πανεπιστημίου, μέσω της θέσης τους στο συμβούλιο. Έτσι, η έρευνα που θα αποτελεί πλέον την κύρια πηγή χρηματοδότησης – κερδοφορίας για τα ανώτατα ιδρύματα, θα διεξάγεται με σαφή ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια στο πρόγραμμα σπουδών που θα ελέγχεται από τα συμβούλια, αλλάζοντας έτσι και το γνωστικό αντικείμενο των τμημάτων. Ρυθμιστής σε όλη αυτή την μετάβαση είναι οι επιτροπές αξιολόγησης. Αυτές θα εγκρίνουν τη χρηματοδότηση κάθε ιδρύματος και θα διασφαλίζουν ότι θα πραγματοποιούνται οι εντολές του συμβουλίου.
Με τον νέο νόμο-πλαίσιο οδηγούμαστε στην πλήρη εντατικοποίηση των σπουδών μας. Συγκεκριμένα, μέσω του σπασίματος του προγράμματος σπουδών σε 2 κύκλους (Bachelor Master), ενισχύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των φοιτητών, καθώς, όπου έχει εφαρμοστεί, μόνο ένα μικρό ποσοστό δικαιούται να φοιτήσει στον δεύτερο κύκλο. Επιπλέον, θεσμοθετείται ανώτατο όριο σπουδών τα ν+2 έτη φοίτησης και εκδιώκονται όλοι οι «αιώνιοι» φοιτητές. Οι αλυσίδες μαθημάτων, τα προαπαιτούμενα και οι 13 υποχρεωτικές εβδομάδες διεξαγωγής μαθημάτων, μέτρα που προϋπήρχαν και στον νόμο Γιαννάκου, ισχυροποιούνται με τον παρόντα.
Όσον αφορά το κόστος σπουδών για κάθε φοιτητή επιχειρείται η μετακύλιση του από την κρατική επιχορήγηση στους ίδιους τους φοιτητές. Μέσω του ηλεκτρονικού συγγράμματος, που πλέον θεωρείται ισάξιο του βιβλίου και την συνεχή κατάρρευση των όποιων κοινωνικών παροχών (λέσχη, εστίες κ.οκ.) τα τελευταία χρόνια, οι φοιτητές καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια.
Το πιο αντιδραστικό σημείο του νέου νόμου είναι η πλήρης κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που έγινε με τις ευλογίες των ακροδεξιών στοιχείων του κοινοβουλίου. Μέσω της κατάργησης αυτής, αλλοτριώνεται ο όποιος κοινωνικός χαρακτήρας είχε απομείνει στο πανεπιστήμιο. Το άσυλο δεν είναι απλά μια αυθαίρετη και ανυπόστατη έννοια, αντίθετα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις στη σύγχρονη ιστορία.  
         
ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟΥ


ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΤΗ 6/9 ΜΕ ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου