ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
«Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν…»
…36 χρόνια μετά την εξέγερση και 35 από την Εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και την Κατοχή στην Κύπρο. Κι όμως το μήνυμα του πολυτεχνείου ηχεί ακόμα και σήμερα. Όσες κυβερνήσεις κι αν άλλαξαν η πολιτική τους παρέμενε ίδια. Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ, άσχετα με το φιλολαϊκό τους προσωπείο, παρέμειναν πάντα πιστοί στους σχεδιασμούς των καπιταλιστικών υπερεθνικών σχηματισμών, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Απέναντι στο δικό τους Νοέμβρη που φέρεται να δικαιώνει τις κυρίαρχες επιλογές παραχαράσσοντας την ιστορία, εμείς προτάσσουμε τους «δικούς μας» Νοέμβρηδες. Τους Νοέμβρηδες των κοινωνικών και φοιτητικών κινημάτων ενάντια στον πόλεμο και στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Από τους Νοέμβρηδες της Μεταπολίτευσης του ’74, του ‘79 και του ‘80 που αμφισβήτησαν τον επίσημο πολιτικό χάρτη, στους Νοέμβρηδες των φοιτητικών κινητοποιήσεων του ’95, του ’98, του 2000-01 και του 2006-07 που έθεσαν αναχώματα στο «εκσυγχρονιστικό» εγχείρημα στην εκπαίδευση. Τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη έρχονται για να συμπληρώσουν τις προσπάθειες ολόκληρης της κοινωνίας μαζί με τους φοιτητές για ένα καλύτερο μέλλον.
Τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρα. Δεν εξαργυρώνονται και δεν δικαιώθηκαν, ζουν όμως μέσα στους αγώνες του σήμερα για:
ΨΩΜΙ
Κατά το πέρασμα από το καθεστώς της 21ης Απριλίου στη μεταπολίτευση, ο εκσυγχρονισμός των συνθηκών της εγχώριας παραγωγής προβαλλόταν ως αναγκαιότητα στα ελληνικά πράγματα. Δυστυχώς όμως, ο εκσυγχρονισμός αυτός ειδικότερα τα τελευταία 10 χρόνια, μεταφράζεται σε διαρκή άνοδο των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μεγαλοαστών, ενώ η οικονομική ευημερία των ασθενέστερων στρωμάτων ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία με συνεχόμενη και ραγδαία ύφεση. Με άλλα λόγια, η σκληρή εισοδηματική πολιτική που μεταφράζεται σε περιστολή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών, στη χειροτέρευση των όρων απασχόλησης εντείνει τη διαρκή λιτότητα και την οικονομική αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, οξύνοντας τις ταξικές διαφορές και την κοινωνική κρίση.
Ενώ η οικονομική κρίση είναι μία πραγματικότητα για την μέση ελληνική οικογένεια οι τράπεζες μετρούν τα κέρδη τους! Η εναλλαγή στον κυβερνητικό θώκο το μόνο που κατάφερε να αλλάξει είναι η οδήγηση στην ανεργία χιλιάδων εργαζομένων (υπόθεση stage). Την ίδια στιγμή που η γενιά των 700 ευρώ αποτελεί μια νέα τάξη στην κοινωνία μας και οι επισφαλώς εργαζόμενοι, που εργάζονται με συμβάσεις εργασίας καθίστανται όμηροι στα χέρια των εκάστοτε αφεντικών τους, οι κυβερνήσεις ιδιωτικοποιούν τις ΔΕΚΟ που αποτελούν το τελευταίο τους οικονομικό τους πνεύμονα.
Στο ΑΠΘ παρατηρούμε το παράδοξο σχήμα που θέλει τους εργολάβους να «κλέβουν» ένα τεράστιο κομμάτι του προϋπολογισμού για την φύλαξη και καθαριότητα του χώρου, ενώ την ίδια στιγμή ο Πρύτανης ανακοινώνει την περικοπή κρατικών κονδυλίων για την συντήρηση της Λέσχης, που οδηγούν στην αναστολή της λειτουργίας της και την αντικατάσταση της από μία ιδιωτικών συμφερόντων…
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ, ΕΝΩ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ- ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ένα κομβικό αίτημα του αντιδικτατορικού αγώνα, ήταν εκείνο της άρσης των ταξικών φραγμών και της διεύρυνσης των κοινωνικών μαζών που θα έχουν πρόσβαση στην παιδεία. Η επιχείρηση εφαρμογής του νόμου-πλαίσιο, των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) και η ισοτίμηση τους με τα πτυχία μας, ο εσωτερικός κανονισμός και το σπάσιμο του πτυχίου μας, αποτελούν άλλη μία προσπάθεια των αντιδραστικών κυβερνήσεων να ευθυγραμμίσουν και να πειθαρχήσουν το φοιτητικό κίνημα.
Αξιολόγηση : Με τη μορφή με την οποία επιχειρείται, δεν στοχεύεται η βελτίωση του προγράμματος σπουδών στο πανεπιστήμιο, αλλά ο περιορισμός των κρατικών δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό θα επιτευχθεί διαμέσου της συγχώνευσης σχολών που ήδη επιχειρείται, αλλά και της υποχρηματοδότησης των σχολών που δε συμμορφώνονται με τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα, παράλληλα με την εξωτερική αξιολόγηση που έρχεται να ολοκληρώσει το παζλ βοηθώντας την είσοδο των πολυεθνικών εταιριών στο πανεπιστήμιο, μέσω της εκπροσώπησης τους στην επιτροπή αξιολόγησης (ΑΔΙΠ).
Ενώ λοιπόν η αξιολόγηση μπήκε μέσα στα πανεπιστήμια με πρόσχημα τη βελτίωση του επιπέδου των σπουδών, το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι η υποβάθμιση που φέρνει η υποχρηματοδότησή τους.
Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών – Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Η αντισυνταγματική αυτή νομοθέτηση (το άρθρο 16 απαγορεύει τη σύσταση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από ιδιώτες), σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί ανεμπόδιστου ελεύθερου ανταγωνισμού των ιδιωτικών κολλεγίων, δημιουργεί ένα ομιχλώδες-για την ποιότητα γνώσεων- τοπίο. Παρακολουθήσαμε την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να βοηθήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σε 36 ιδιώτες τρεις μέρες πριν τις εκλογές! Βέβαια, με τη νέα κυβέρνηση οι άδειες αποσύρθηκαν μέχρι να ξαναέρθουν στο προσκήνιο στο άμεσο μέλλον…
Διάσπαση του ενιαίου κύκλου σπουδών: Η διάσπαση πτυχίου δρομολογείται με την αντικατάσταση του πτυχίου μας με master. Εφόσον, ισχύσει το κείμενο της συνθήκης της Μπολόνια που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ το 1999, οδηγούμαστε σε μία δομή που απαιτεί 2 κύκλους σπουδών:1ος κύκλος -Τουλάχιστον 3 χρόνια και αποδίδεται ο τίτλος του Bachelor of Engineer 2ος κύκλος-Τουλάχιστον 1 χρόνος και αποδίδεται ο τίτλος του Master of Science. Στο δεύτερο κύκλο σπουδών όμως θα εισάγεται το 30 % των φοιτητών της εκάστοτε σχολής.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Σαν κύριο χαρακτηριστικό της η δικτατορία είχε την αστυνομοκρατία. Βέβαια αν κάνει κανείς μια βόλτα στην πλατεία Εξαρχείων αυτές τις μέρες θα είναι εύκολο να μπερδέψει τις εποχές. Η σύγχρονη «σοσιαλιστική» αστυνομοκρατία και η δράση των πολλών νέων ομάδων αστυνόμευσης (Δ,Ε) ,με πρόσχημα την «ασφάλεια και την προστασία του πολίτη», δε δικαιολογεί σε κανένα βαθμό την εμμονή της αστυνομίας στη στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων πολιτών (πρωτοβουλίες πολιτών, συνελεύσεις κατοίκων, καταλήψεις κ.α.). Παράλληλα, ενώ οι μνήμες του περσινού Δεκέμβρη είναι ακόμα νωπές, τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν έχουν μειωθεί με πρόσφατο παράδειγμα τη δολοφονία του Μοχάμεντ Καμράν, την ίδια στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ. προέβει σε αγορά νέου και πιο «αποτελεσματικού» εξοπλισμού (Taser, Αύρες κ.α.)
Περιορισμός-κατάργηση του ασύλου: Με το πρόσχημα της πάταξης της εγκληματικότητας, το κράτος επιχειρεί να δυσφημήσει και να περιορίσει το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο θεσμοθετήθηκε από συλλογικούς αγώνες, με σκοπό να προασπίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ανεμπόδιστη διακίνηση ιδεών (επιστημονικών και πολιτικών) και τους φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες. Παράλληλα οι εκάστοτε κυβερνήσεις κωφεύουν σε κάθε συζήτηση κατάργησης του βουλευτικού ασύλου.
Καταστολή διαδηλώσεων: Στο ξέσπασμα του Δεκέμβρη φάνηκε ξεκάθαρα ποιος είναι ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. στη σημερινή κοινωνία. Οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους βρέθηκαν αντιμέτωποι με πάνοπλες διμοιρίες Μ.Α.Τ που προχώρησαν σε ωμή καταστολή με οποιοδήποτε τρόπο (ξυλοδαρμός πολιτών, εκατοντάδες συλλήψεις, τόνοι δακρυγόνων). Η προσπάθεια τους δεν ήταν να καταστείλουν τις βιαιοπραγίες, αλλά να καταπνίξουν τη φωνή των διαδηλωτών στα δακρυγόνα….
Τρομονόμος- Κάμερες: Το κράτος καταστολής, οπλισμένο με τον τρομονόμο δίνει στις αστυνομικές αρχές τη δυνατότητα παραβίασης του ασύλου της κατοικίας και την άρση του ιδιωτικού απορρήτου (παρακολούθηση τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών συνομιλιών, παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων). Η αρχή έγινε με την υπόθεση του Βαγγέλη Μποτζατζή και δυστυχώς από ότι φαίνεται έπεται και συνέχεια.
Τα κλειστά συστήματα παρακολούθησης που εγκαθίστανται σε ολοένα και περισσότερα κράτη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), αντί να συμβάλλουν στη μείωση της εγκληματικότητας, στην ουσία αποτελούν ακόμη ένα μέτρο για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι κάμερες που είχαν εγκατασταθεί στο χώρο του πανεπιστημίου, καθώς και αυτές της τροχαίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των διαδηλώσεων.
Ο Νοέμβρης εμπνέει τους αγώνες μας και καταδεικνύει πως οι κοινωνικοί αγώνες που δεν ενσωματώνονται στην επικρατούσα ιδεολογία μπορούν να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της εκάστοτε αντιδραστικής κυβέρνησης.
Στα της σχολής
Μετά την προηγούμενη Συνέλευση του ΣΦΧΜ πάρθηκε απόφαση, η οποία μετά την σύσταση συντονιστικής επιτροπής προέβει σε δράσεις με σκοπό την υλοποίηση της απόφασης του Σώματος.
Μετά από παρέμβαση:
1) Στον Πρόεδρο: καλέστηκε Συνέλευση Τμήματος ανοιχτή προς όλους τους φοιτητές.
2) στην Συνέλευση Τμήματος: παρουσιάστηκε η απόφαση του Συλλόγου και μετά από συζήτηση, οι καθηγητές μας ανταποκρίθηκαν σε ορισμένα από τα αιτήματα της Γενικής Συνέλευσης, όπως :
- ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ 30% ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ
- ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΕΚΑΣΤΩΤΕ ΜΑΘΗΜΑ (ΠΡΟΟΔΟΙ, ΣΕΙΡΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ)
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
· Δημόσια και Δωρεάν παιδεία. Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές για όλους τους φοιτητές
· Ενιαίο αδιάσπαστο πτυχίο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, επιστημονική κατάρτιση και γνώση
· ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του νέου νόμου, της αξιολόγησης και του εσωτερικού κανονισμού
· Κατάργηση του ν+3 και των προαπαιτούμενων
· Καμία αναγνώριση των ΚΕΣ-Καμία ισοτίμηση-ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ
· Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία
· ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ
· Καμία Ιδιωτικοποίηση της Λέσχης. Άμεση αναβάθμιση των υποδομών και των παροχών της.
· Καμία Εργολαβία στο ΑΠΘ και πουθενά
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
§ Νέα Γενική Συνέλευση στις 3 Δεκεμβρίου
§ Κάλεσμα Τομέων για άμεση διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Όλοι οι εκπρόσωποι των φοιτητών στηρίζουν αυστηρά τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων μας
§ Κατάληψη της σχολής στις 17 Νοέμβρη και συμμετοχή του συλλόγου μας στις εκδηλώσεις/ δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στην Πολυτεχνική
§ Συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου των φοιτητικών συλλόγων τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου. Πορεία που θα καταλήξει στο πανεπιστήμιο κρατώντας το ζωντανό και διασφαλίζοντας την ακεραιότητα του ασύλου
§ Σύσταση συντονιστικής επιτροπής και συντονισμός με άλλους συλλόγους που έχουν πάρει αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις
§ Έναρξη συζητήσεων στο χώρο του συλλόγου με θέμα το Πρόγραμμα Σπουδών. Η ημερομηνίες θα ανακοινωθούν μετά από κάλεσμα την επιτροπής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου