Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ 13-9-11



ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ Σ.Φ. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ

Εδώ και ενάμιση χρόνο, γινόμαστε μάρτυρες  της βάρβαρης πολιτικής που καταστρέφει τους βασικούς πυλώνες της κοινωνίας μας, την υγεία, την παιδεία και την εργασία.

Στον τομέα της υγείας, ήδη πληρώνουμε για την παροχή του κάποτε ελεύθερου αγαθού της περίθαλψης( στην είσοδο 5€ και για εξετάσεις ως 80€), ενώ έχουν δρομολογηθεί τόσο οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων όσο και κλεισίματα κέντρων υγείας.

Η ίδια πολιτική ακολουθείται και στον τομέα της παιδείας αλλοιώνοντας το χαρακτήρα σχολείων και πανεπιστημίων.  Η αναδιάρθρωση που επιχειρείται να γίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω του νόμου Διαμαντοπούλου, έρχεται για να δημιουργήσει μελλοντικούς εργαζόμενους όπως τους θέλει η νεοφιλελεύθερη αγορά. Μέτρα όπως το σπάσιμο των σπουδών σε κύκλους, δημιουργούν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, χωρίς κοινά δικαιώματα. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση του ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Μέσα στα πανεπιστήμια, μέσω της εντατικοποίησης των σπουδών, ενισχύεται η ανταγωνιστική λογική μεταξύ των φοιτητών, λογική σημαντική για την αναπαραγωγή των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων. Τέλος, με την εισαγωγή manager και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα ανώτατα ιδρύματα, περνάνε τη λογική της αναγκαιότητας χρηματοδότησης από ιδιωτικές πηγές, ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα η πανεπιστημιακή επιχείρηση τους.  Τέλος, παροχές που έχουν κατακτηθεί μέσα από αγώνες και ανέκαθεν ήταν δωρεάν για όλους (πάσο, είσοδος στο πανεπιστημιακό κάμπινγκ, είσοδος στο γυμναστήριο, σίτιση, στέγαση), είτε καταργήθηκαν σε μία νύχτα, είτε οδεύουν ολοταχώς προς την κατάρρευση.

Στα σχολεία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Φέτος η χρονιά ξεκίνησε με τεράστιες ελλείψεις σε βιβλία, ενώ από πέρυσι κλείνουν πολλά σχολεία λόγω των συγχωνεύσεων. Επιπλέον ο αριθμός των προσλήψεων έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά (περίπου 600 έναντι 10.000 συνταξιοδοτήσεων), ενώ και οι μισθοί πέφτουν κάθε μήνα και περισσότερο. 

Στον τομέα της εργασίας, η επίθεση απέναντι στα χαμηλά στρώματα είναι σφοδρότερη από ποτέ. Περικοπές μισθών και συντάξεων( βασικός μισθός 501€), απολύσεις ακόμα και μονίμων στο δημόσιο, ξεπούλημα Δ.Ε.Κ.Ο. και δη των κερδοφόρων (Ο.Τ.Ε., Ε.Υ.Α.Θ.). Ταυτόχρονα η ανεργία έχει φτάσει σε υπερβολικά υψηλά ποσοστά ( πάνω από 50% για νέους μέχρι 35 χρονών, ενώ συνολικά υπάρχουν 1.2 εκατομμύρια άνεργοι και άλλοι τόσοι συμβασιούχοι). Όλα αυτά σε συνδυασμό με το κόστος ζωής που αυξάνεται μέρα με τη μέρα, θέτουν ζήτημα επιβίωσης για πολλούς κατοίκους της χώρας.

Πρέπει να κατανοήσουμε, ότι ο αγώνας των φοιτητών δεν είναι μόνο ενάντια στο νέο νόμο για τα πανεπιστήμια, αλλά αφορά όλα τα κομμάτια του κοινωνικού ιστού που θίγονται από τη βάρβαρη πολιτική, που χαράσσεται παντού προς την ίδια κατεύθυνση.  Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές αποτελούμε το κομμάτι της κοινωνίας που αυτή τη στιγμή αγωνιζόμαστε πιο σθεναρά και μαζικά από τα υπόλοιπα και μπορούμε να αποτελέσουμε πυροδότη γενικευμένων κοινωνικών αγώνων (σχολεία, άνεργοι).
 Ωστόσο, πρέπει να αποτελεί στόχο η δημιουργία κοινού μετώπου στην παιδεία, με κοινά συντονιστικά αποτελούμενα από μαθητές, δασκάλους, καθηγητές, φοιτητές, ώστε να είναι υπαρκτή η προοπτική σύνδεσης με τους εργαζομένους.

Οι εκατοντάδες καταλήψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της ελλάδας, αποτελούν κοινότητες αγώνα, στα μέχρι τώρα ‘γκρίζα’ πανεπιστημιακά κτίρια. Μέσω των πολιτικών ζυμώσεων και δράσεων που γίνονται μέσα σε αυτές, πολιτικοποιούνται και ριζοσπαστικοποιούνται κομμάτια του φοιτητικού πληθυσμού, πού έως τώρα δεν συμμετείχαν σε ανάλογες δράσεις.

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  •          Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, σπουδές για όλους τους φοιτητές.
  •          Έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας.
  •          Δωρεάν και δημόσια παιδεία και περίθαλψη για όλους.
  •          Ο νόμος Διαμαντοπούλου να ανατραπεί.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
  •          Κατάληψη τμήματος και διακοπή διδακτικής και ερευνητικής διαδικασίας μέχρι την επόμενη συνέλευση.
  •          Συνέλευση  την Τρίτη 20/09 σε κατειλημμένη σχολή και ώρα 12:00
  •          Συνάντηση με τους καθηγητές του τμήματος.
  •          Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη στις 12:00 στο Πολυτεχνείο
  •          Συμμετοχή στο συντονιστικό καταλήψεων μετά την πορεία.
  •          Συντονιστικό κατάληψης Τετάρτη 12:00 πμ.
  •          Οι εγγραφές να διεξάγονται μόνο με την παρουσία τραπεζιού του συλλόγου και όχι παρατάξεων ή σχημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου