Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ (Οκτώβριος 2009)


Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από  τη δολοφονική απόπειρα εναντίον της Κ.Κούνεβα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να έρθει στην επιφάνεια το μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς των εργολαβιών.
Προσπαθώντας να περιγράψουμε την υπάρχουσα κατάσταση μπορούμε να πούμε τα εξής. Αρχικά γίνεται σύναψη συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου μεταξύ εργολαβικών εταιριών και εργαζομένων, που με απλά λόγια σημαίνει ενοικίαση εργαζόμενων από ιδιώτες για ορισμένο χρονικό διάστημα. Μετά από διαγωνισμό οι εταιρίες υπογράφουν σύμβαση με τον εκάστοτε δημόσιο φορέα (π.χ. πανεπιστήμιο). Έτσι καταλήγει εργοδότης είναι η εταιρία και όχι το Δημόσιο.
Αυτό όμως απομακρύνει την εργοδοσία από το δημόσιο έλεγχο, με συνέπεια την ασυδοσία του ιδιώτη εις βάρος του υπαλλήλου. Συγκεκριμένα, οι εργολάβοι προσπαθούν να φιμώσουν τις όποιες φωνές αντίδρασης ασκώντας τρομοκρατία μέσω δολοφονικών επιθέσεων, απειλών και απολύσεων. Επίσης, βλέπουμε την αυθαιρεσία των εργολαβικών εταιριών προς τους εργαζόμενους να εκφράζεται μέσω της καταβολής χαμηλότερων μισθών από αυτούς που έχουν συμφωνηθεί, με την απειλή της απόλυσης, καθώς και μέσω της μείωσης των ενσήμων.
Όσον αφορά το χώρο του πανεπιστημίου, δημιουργείται πρόβλημα στην κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών του, στους τομείς της φύλαξης, της καθαριότητας και της τεχνικής υποστήριξης. Για παράδειγμα, εταιρίες δηλώνουν «υπαλλήλους – φαντάσματα», που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, για τους οποίους όμως χρηματοδοτούνται από το πανεπιστήμιο, ενώ ταυτόχρονα αφήνονται κενές θέσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του πανεπιστημιακού χώρου. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί, μόνο για τη φύλαξη δίνονται στην εργολαβική εταιρία 17.000.000€ που αντιστοιχούν σε 36.000€ το χρόνο ανά εργαζόμενο, ενώ οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων δεν υπερβαίνουν τα 15.000€!!
Κάποια στιγμή όμως και με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας εναντίον της συνδικαλίστριας Κούνεβα, υπήρξαν αντιδράσεις. Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, είχαμε την κατάληψη της πρυτανείας η οποία στηρίχτηκε τόσο από φοιτητικούς συλλόγους, όσο και από συνολικά 90 σωματεία εργαζομένων. Έγιναν πορείες σε όλη τη χώρα προς συμπαράσταση της κατάληψης, αλλά και μια ανοιχτή σύγκλητος με τη συμμετοχή 2-3 χιλιάδων ατόμων(φοιτητές, εργαζόμενοι, καθηγητές).
Οφείλουμε όμως να εντάξουμε το ζήτημα των εργολαβιών στο ευρύτερο πλαίσιο τους εργασιακού ζητήματος. Η κατάσταση που επικρατεί χαρακτηρίζεται από συμβάσεις περιορισμένου, ή και αορίστου χρόνου, - προκαλώντας επισφάλεια και αβεβαιότητα – ελαστικές σχέσεις εργασίας (ημιαπασχόληση), περικοπές μισθών και συντάξεων. Επιπλέον, συνήθη τακτική των αφεντικών αποτελεί η μετατροπή των βαρέων ενσήμων σε μεικτά. Έτσι μειώνεται το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ μειώνονται οι συντάξιμες αποδοχές και αυξάνονται τα χρόνια εργασίας για τους υπαλλήλους. Και όλα αυτά σε σύμπλευση με τις αντιαπεργιακές νομοθετικές ρυθμίσεις του κράτους για κατάργηση της δυνατότητας συλλογικών διεκδικήσεων. Είναι προφανής, όπως γίνεται κατανοητό, η πρόθεση του κράτους να πληγεί το ισχυρότερο μέσο πίεσης και αγώνα των εργαζομένων.
Το πανεπιστήμιο, με τη σειρά του, δεν είναι και αυτό άμοιρο ευθυνών. Με το νόμο 3584/2007 το κράτος έδωσε το δικαίωμα σε δημόσιους φορείς να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες εργολάβους. Ωστόσο, ΔΕΝ ΤΟ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΕ να υπογράψει τις συγκεκριμένες συμβάσεις όπως η ίδια η σύγκλητος χρησιμοποίησε ως επιχείρημα προς υπεράσπισή της. Επίσης, δεν τήρησε την υπογεγραμμένη συμφωνία, βάση της οποίας, αν η εργολαβική εταιρία κριθεί παράνομη, τότε η σύμβαση θεωρείται αυτόματα έκπτωτη. Τα παραδείγματα πολλά και ποικίλα (υπόθεση Τζίργα, έγγραφες καταγγελίες εργαζομένων).
Τέλος, το έργο του πανεπιστημίου συμπληρώνουν τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί χώροι με τη μηδενική προβολή της υπόθεσης Κούνεβα και την συνεχή προσπάθεια ενοχοποίησης της συντονισμένης κίνησης κατά των εργολαβιών.

Αντί επιλόγου

Με βάση όσα γράφτηκαν παραπάνω ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

§  Την πρόσληψη στο ΑΠΘ μόνιμου προσωπικού με αποκλειστικό εργοδότη το ίδιο το πανεπιστήμιο.
§  Άμεση επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν από τους εργολάβους
§  Ηθική αλλά και οικονομική αποκατάσταση όσων δέχτηκαν τις παρακρατικές επιθέσεις αγωνιζόμενοι ενάντια στο καθεστώς των εργολαβιών.
  
ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου