Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ (Νοέμβριος 2009)


Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την πίεση που ασκεί η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. στην ελλάδα, η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη πολύ σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό και αναμένεται μέσα στο άμεσο μέλλον να ανακοινώσει και άλλα νομοσχέδια ανάλογης φύσεως σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Αν βιαστεί ο αναγνώστης να προεξοφλήσει πως δεν τον αφορά το παρόν κείμενο, καλό θα ήταν να είχε υπόψη του ότι οι αλλαγές αφορούν 3.5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και επηρεάζουν τόσο τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση όσο και το ύψος των συντάξεων.
Αυτά που μέχρι τώρα έχουν αποφασιστεί αναφέρονται επιγραμματικά παρακάτω :
1)Αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται κατά έξι μήνες το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα για τη θεμελίωση έτη ασφάλισης το 2010.
2) Αύξηση των ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση έξι μήνες προστίθενται κάθε χρόνο στα έτη ασφάλισης που απαιτούνται για κάποιον ασφαλισμένο ή ασφαλισμένη, προκειμένου να θεμελιωθεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στον ΟΓΑ τα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα έτος
3) Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ
4) Μείωση σύνταξης ως 10% στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης Η εν λόγω σύνταξη θα είναι μικρότερη από την κατώτερη. Απαραίτητο όριο ηλικίας για τη χρήση της διάταξης είναι το 65ο έτος.
5) Σύνταξη με 3.500 ένσημα Η εν λόγω σύνταξη θα είναι μικρότερη από την κατώτερη. Απαραίτητο όριο ηλικίας για τη χρήση της διάταξης είναι το 65ο έτος.
6) Συνταξιοδότηση ανέργων Το 2010 δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους που πληρούν τις ηλικιακές προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να έχουν συμπληρώσει 100 ημέρες εργασίας την τελευταία πενταετία.
7) Ενσωμάτωση του επιδόματος θέσης ευθύνης στον συντάξιμο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων
Και αν αυτά σας φάνηκαν πολλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Ανάμεσα στα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση συγκαταλέγονται τα παρακάτω :
  •          Πιθανό θεωρείται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς τη θέσπιση της 40ετίας για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας (σήμερα απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση 35ετία ή 37ετία χωρίς όριο ηλικίας). Άλλο ένα σενάριο αποτελεί η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει για τους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
  •          Τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια θα αυξηθούν τα όρια για τη συνταξιοδότηση των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας(140000 εργαζόμενες)
  •          Δημόσιοι υπάλληλοι, που συνταξιοδοτούνται με 35 έτη υπηρεσίας. Σήμερα μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 58 ετών, ωστόσο αναμένεται να υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας στο 60ό έτος.
  •          Στο τραπέζι του διαλόγου θα κατατεθεί πρόταση για αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 25 στα 35 για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, για στρατιωτικούς και εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας.
  •          Θα συσταθεί επιτροπή ειδικών, η οποία θα αποφασίσει ποια επαγγέλματα θα μείνουν στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών.
  •           Επιπλέον θα μειώνεται η σύνταξη σε όσους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτηθούν μετά το 55ο έτος της ηλικίας αλλά συνεχίζουν να εργάζονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εφαρμοστεί το «μοντέλο» του ιδιωτικού τομέα, όπου περικόπτεται κατά 70% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 736 ευρώ.
  •          Πολύ πριν από τον Ιούνιο θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος, που θα καταργεί από το 2018 την κατώτατη σύνταξη, θα καθιερώνει τη χορήγηση δύο τύπων συντάξεων και θα προβλέπει την περαιτέρω ενοποίηση των Ταμείων (με στόχο να λειτουργούν μόνο τρία)

Ο κατάλογος φυσικά θα μπορούσε να είναι μακρύτερος αλλά χάριν συντομίας παραλείπονται ορισμένα

Όπως γίνεται κατανοητό όλα αυτά ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου στα εργασιακά ζητήματα. Περικοπές συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ιδίως στις γυναίκες και κατάργηση επιδομάτων συνθέτουν ένα σκηνικό απελπισίας για εκατομμύρια εργαζόμενους. Οι προβλέψεις που γίνονται δεν είναι όμως και καθόλου ευοίωνες.«Είμαστε προ των πυλών να έχουμε κραχ στην κοινωνία, με βαθιά ρήγματα, χωρίς προηγούμενο στα μεταπολεμικά χρόνια. Ο δράκος των περικοπών του 14ου μισθού και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κυκλοφορεί ελεύθερος. Έχουν κλείσει τα τρία ΔΕΝ της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σκληρότερα μέτρα. Θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις τελείως πρωτόγνωρες. Θα κατεβούμε 3-4 επίπεδα ποιότητας στο βιοτικό επίπεδο», δήλωσε, μιλώντας στον 9,84 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.
Πως όμως οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο; Μπορούμε να πούμε ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στη σημερινή κυβέρνηση και έτσι να βρούμε τον αποδιοπομπαίο τράγο που αναζητούμε; Η απάντηση είναι όχι. Οι σημερινές εξελίξεις στο ασφαλιστικό είναι ενταγμένες στο πλαίσιο των τριών προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων, που έχουν ψηφιστεί την τελευταία 18ετία. Των νόμων Σιούφα, Ρέππα και Πετραλιά. Επομένως καθίσταται σαφές πως παρότι οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται στον κυβερνητικό θώκο μέσα στα χρόνια η πολιτική παραμένει σταθερή και δε μεταβάλλεται από το εκάστοτε κόμμα που έρχεται στην εξουσία.
Αν βέβαια κάποιος δικαιολογεί αυτή την πολιτική ως απαραίτητη εξαιτίας των συνθηκών καλύτερα να ρίξει μια ματιά εδώ. Η ενοποίηση των ταμείων οδηγεί στην περαιτέρω χρέωση ενός ήδη υπερχρεωμένου ταμείου όπως το ΙΚΑ. Θα καταφέρει το ΙΚΑ να ανταπεξέλθει στο δυσβάσταχτο βάρος των χρεών των υπόλοιπων ταμείων που θα απορροφήσει; Μάλλον όχι και οδηγείται σε μία κατάρρευση που θα φέρει σε αδιέξοδο σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας. Από την άλλη είναι λογικό να σκεφτεί κανείς για πιο λόγο να ενοποιηθούν ταμεία που δε χρωστάνε όπως το ταμείο των μηχανικών. Εδώ η αιτιολόγηση είναι ότι οι δαπάνες που κάνει το ΙΚΑ για τους ασφαλισμένους του είναι πολύ μικρότερες από το ταμείο των μηχανικών κάτι που συμφέρει το κράτος.
        Τι κάνει όμως η σημερινή κυβέρνηση για να προλάβει τις καταστάσεις; Ο χαρακτηρισμός της ανευθυνότητας, της αδιαφορίας και της ειρωνείας είναι οι καλύτερες που θα χρησίμευαν για να περιγράψουν την κατάσταση. Ο υπουργός απασχόλησης Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι πρέπει να περιοριστούν οι περιττές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων. Μέσα σε αυτές ενέταξε τις δαπάνες για φάρμακα και νοσήλια! Μέσα σε άλλα μέτρα που πήρε είναι η σύσταση επιτροπής ελέγχου των άλλων 5 επιτροπών διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος! Και για το τέλος η παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία δημιουργίας αυτοχρηματοδοτούμενου! Ταμείου που θα χρηματοδοτήσει τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Ο σχολιασμός των παραπάνω θα ήταν περιττός.

        
Το ασφαλιστικό όμως χρειάζεται πραγματικά χρήματα και έχει άμεση ανάγκη από ρευστό. Πως μπορούν λοιπόν να εξοικονομηθούν χρήματα; Ιδού, λοιπόν κάποιες προτάσεις από το Από      Κοινού…
  •    Πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής στα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι εξαγγελίες που ακούγονται κάθε χρόνο για πάταξη της φοροδιαφυγής ηχούν πλέον σαν αστείο στα αυτιά των περισσότερων πολιτών, όμως. "Δεν μπορεί ένα Ταμείο με 40% εισφοροδιαφυγή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του". υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης
    ·         Δραστικός περιορισμός των πραγματικά περιττών δαπανών. Π.χ. : Έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο πληρώνει το κράτος σε συνταξιούχους-«φαντάσματα» Οι υπηρεσίες συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζουν ότι οι νεκροί που λαμβάνουν ακόμα σύνταξη και ΕΚΑΣ είναι περισσότεροι από 60.000!
    ·         Κλείστε τον Πάγκαλο σε άσυλο
    ·         Τελευταίο αλλά ίσως και πιο σημαντικό από όλα. Αν πραγματικά το κράτος θέλει να βάλει πολλά λεφτά στα ταμεία του και να μη ζημιώσει τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους θα έπρεπε να επιβάλει φορολογία. στην εκκλησιά. Τα λεφτά από αυτή την ενέργεια σίγουρα θα επαρκούσαν για να σωθούν οι μισθοί πολλών πιστών της εκκλησίας.

Τέλος, σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι πως μπορούν να αντιδράσουν; Στο σημείο που έφτασε η κατάσταση δεν είναι η ώρα να κάνουν παράπονα στα φιλοκυβερνητικά κομματικά συνδικαλιστικά τους όργανα. Είναι η ώρα να πάρουν την κατάσταση πραγματικά στα χέρια τους διοργανώνοντας μεγάλες γενικές απεργίες όπως ήδη έχουν αρχίσει αφήνοντας κατά μέρος τις συγκαταβάσεις με ένα κράτος που τους γυρνά πάντα την πλάτη. Εφόσον αφήσουν και αυτή τη φορά να δρομολογηθούν οι εξελίξεις εναντίον τους, ίσως την επόμενη φορά που θα αντιδράσουν να είναι ήδη πολύ αργά…
Εμείς σα συνειδητοποιημένοι φοιτητές θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι στις όποιες κινητοποιήσεις των εργατών αφού δε θα αγωνίζονται μόνο για τους εαυτούς τους αλλά και για εμάς τους ίδιους σε πέντε με δέκα χρόνια από τώρα.

ΕΝΑΝΤΙΟΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου