Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟ (Απρίλιος 2010)


Η πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε και σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να γκρεμίσει τα λυόμενα όπου στεγαζόταν η Σχολή Καλών Τεχνών καταργώντας το πανεπιστημιακό άσυλο και χωρίς να ληφθούν μέτρα για την ξεθεμελίωση κτισμάτων από αμίαντο και προβαίνοντας σε προπηλακισμούς φοιτητών, νέων εργαζόμενων αλλά και δικηγόρων που ρωτούσαν για την νομιμότητα των ενεργειών της κατεδάφισης.

Σήμερα 05.04.2010 και Δευτέρα του Πάσχα κρίθηκε ως ιδανική μέρα από την Διοίκηση του Πανεπιστημίου για την κατεδάφιση των κτιρίων της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ τα οποία μετά την απομάκρυνση της Σχολής λειτουργούσαν ως ζωτικοί χώροι ελεύθερης πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης από φοιτητές και την εργαζόμενη νεολαία.

Για την αποτελεσματικότητα της επιδιωκόμενης κατεδάφισης ο Πρύτανης αποφάσισε να άρει το άσυλο ώστε η κατεδάφιση να προχωρήσει σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν υπήρχαν διαμαρτυρίες. Προς αυτό το σκοπό επιστρατεύθηκαν τουλάχιστον 200 αστυνομικοί (ΜΑΤ και ασφάλεια) αλλά και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η άδεια της Πρυτανείας για την άρση του ασύλου είχε ως στόχο την απομάκρυνση των φοιτητών και της νεολαίας από τους χώρους του Πανεπιστημίου όπου δρούσαν εκφράζονταν πολιτικά και πολιτιστικά. Ο αιφνιδιασμός και ο τρόπος κατεδάφισης, από κάθε κτίριο γκρέμιζαν μόνο ένα τοίχο ώστε να αχρηστευθούν όλα τα κτίρια σε λίγες ώρες σημαίνουν ακριβώς την επιδίωξη τους μόνο για διάλυση των δραστηριοτήτων της νεολαίας στους συγκεκριμένους χώρους και όχι φυσικά την εξυπηρέτηση των αναγκών του Πανεπιστημίου, που βέβαια στις ανάγκες και στην αποστολή του Πανεπιστημίου είναι να επιτρέπει και να στηρίζει κάθε δραστηριότητα των φοιτητών.

Για να επιτύχουν την κατάλυση κάθε δραστηριότητας των φοιτητών δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε κατεδάφιση ακόμα και εγκαταστάσεων από αμίαντο χωρίς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και κατά πάσα πιθανότητα χωρίς να έχουν και την άδεια από τις αρμόδιες αρχές.

Από τις αυθαιρεσίες που έγιναν από την Πρυτανεία του ΑΠΘ κάτω από τα βλέμματα 200 αστυνομικών, αξιωματικών Αστυνομίας και της Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης οι εξόφθαλμες ήταν : δεν υπήρχε επιβλέπων πολιτικός μηχανικός όπως απαιτείται σύμφωνα με το ΠΔ 1073/1981, δεν ενεργήθηκε διαβροχή, των κατεδαφιζόμενων τμημάτων με άφθονο νερό, τα προϊόντα καθαιρέσεως δεν συγκεντρώθηκαν σε σάκους αλλά βρίσκονται ακόμα εκεί, οι εργάτες δεν φορούσαν την απαραίτητη ένδυση ( ΠΔ 1073/1981 και ΥΑ 31245/1993 ΦΕΚ Β 451/1993).

Είναι πασίδηλο ότι η Διοίκηση του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές ήθελαν να καταλύσουν με κάθε μέσο και ανεξάρτητα συνεπειών τις δραστηριότητες των φοιτητών στους παραπάνω χώρους του Πανεπιστημίου ώστε να δείξουν την πυγμή του Κράτους προς κάθε κατεύθυνση και να δηλώσουν τις επιδιώξεις τους για την πειθάρχηση και την χειραγώγηση του φοιτητικού κινήματος που έχει αρχίσει να συμπαραστέκεται στους αγώνες των εργαζόμενων απέναντι στα αντικοινωνικά μέτρα της Κυβέρνησης.

Καταγγέλλουμε την αυθαιρεσία της Πρυτανείας του ΑΠΘ που διενέργησε αυθαίρετες κατεδαφίσεις κτισμάτων αμιάντου καταλύοντας το πανεπιστημιακό άσυλο με μοναδικό ελατήριο την πολιτική βούληση να εξαφανιστεί κάθε δραστηριότητα φοιτητών και νεολαίας από το χώρο του πανεπιστημίου που ενοχλεί και αμφισβητεί τις νέες προθέσεις του Κράτους και της άρχουσας τάξης.

Δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε όλα τα απαραίτητα νομικά μέσα για τη νόμιμη τιμωρία των υπεύθυνων που είτε αποφάσισαν τις παραπάνω ενέργειες είτε τις επέβλεπαν και τις συγκάλυπταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου