Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ
Πιο συγκεκριμένα, ο νέος νόμος απαλλάσσει τους κρατικούς φορείς από την ευθύνη χρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων, αναγκάζοντάς τα να στραφούν σε εταιρίες για την επιβίωσή τους. Πράγμα που σημαίνει ότι η ερευνητική διαδικασία και το πρόγραμμα σπουδών κάθε σχολής θα καθορίζονται με βάση τα οικονομικά συμφέροντα του εκάστοτε ιδιώτη. Συνεπώς, η έρευνα δε θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά θα ευνοεί τον πλουτισμό των επιχειρήσεων. Αναμενόμενη όμως είναι και η επιβολή διδάκτρων, που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.
Ταυτόχρονα, βασικό κομμάτι του νόμου αποτελεί η διάσπαση του πτυχίου σε 2 κύκλους σπουδών (μόνο ένα μικρό ποσοστό φοιτητών από τον πρώτο κύκλο θα προάγεται στο δεύτερο), υποτιμώντας έτσι τη μορφωτική, επιστημονική και μετέπειτα εργασιακή αξία του πτυχίου. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξαλείφεται η σφαιρική εκπαίδευση, οδηγώντας στην πλήρη εξειδίκευση των αποφοίτων. Δημιουργούνται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, απόφοιτοι 2 ταχυτήτων με άνισα εργασιακά δικαιώματα.
Έσχατο σημείο αυτού του νομοσχεδίου είναι η ολική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σε καιρούς όπου οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις, το κράτος επιχειρεί την πλήρη καταπάτηση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και τον περιορισμό των κοινωνικών αντιδράσεων και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Στη χρονική αυτή συγκυρία της βίαιης αναδιάρθρωσης της καθημερινότητας μας, μέσω των διατάξεων του μνημονίου που προωθούνται απ’ την κυβέρνηση και σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, δεν είναι τυχαία η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου που καταργεί κάθε έννοια ενός ελεύθερου πανεπιστημίου το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίζει αξιοπρεπή μόρφωση και εργασία.
Στα σχολεία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Φέτος η χρονιά ξεκίνησε με τεράστιες ελλείψεις σε βιβλία, ενώ από πέρυσι κλείνουν πολλά σχολεία λόγω των συγχωνεύσεων. Επιπλέον, ο αριθμός των προσλήψεων έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά (περίπου 600 έναντι 10.000 συνταξιοδοτήσεων), ενώ και οι μισθοί πέφτουν κάθε μήνα και περισσότερο.
Ο μόνος τρόπος να μην εφαρμοστούν αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία και να προασπίσουμε κάθε υπάρχον δικαίωμά μας είναι η συμπόρευση όλης της κοινωνίας σε έναν αγώνα διαρκείας μέχρι τη νίκη.
Συντονιστικό κατάληψης Συλλόγου φοιτητών Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου