Εν όψει των νέων μέτρων (εργασιακή εφεδρεία για 30,000 δημόσιους υπάλληλους και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων) η Γ.Σ.Ε.Ε εξαναγκάστηκε να κάνει 2-ήμερη την απεργιακή κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει στις 19 του Οκτώβρη. Παρότι οι κινητοποιήσεις γίνονται πλέον σε καθορισμένα ραντεβού, ενόψει νέων μέτρων, βλέπε Μεσοπρόθεσμο, είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε πως η πτώση του βιοτικού μας επιπέδου δεν πρόκειται να σταματήσει εφόσον συμμετάσχουμε στις καθορισμένες από τους εργατοπατέρες της Γ.Σ.Ε.Ε. κινητοποιήσεις. Στόχος μας πρέπει να είναι οι γενικές απεργίες διαρκείας που θα εξαγγέλλονται από όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Το κράτος μας έδειξε πως οι μέρες που επέβαλε την κοινωνική ειρήνη με πλάγιους τρόπους, τέλειωσε. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε πως αυτή η ειρήνη δεν αρμόζει στους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους...
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΑΠΕΡΓΙΕΣ
Απεργίες :
· Οι δάσκαλοι ξεκινούν πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες, με μοναδικό πρόταγμα την ανατροπή της κυβέρνησης και του μνημονίου, χωρίς να θέτουν άλλο συντεχνιακό αίτημα. Είναι ενδεικτικό πως μετά την εφαρμογή των αλλαγών που φέρνει η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ο πρωτοδιοριζόμενος δάσκαλος θα παίρνει μισθό της τάξης των 660 ευρώ αντί για 1200 ευρώ που έπαιρνε πριν.
· Ο αγώνας της ΠΟΕ – ΟΤΑ, συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες που γίνονται από κυβέρνηση και ιδιωτικές εταιρίες για να σπάσει η απεργία και να μπουν ιδιώτες στην εκμετάλλευση της συγκομιδής σκουπιδιών. Τα ΜΜΕ παίζουν και αυτά το ρόλο τους, θέλοντας να συκοφαντήσουν των αγώνα των εργαζομένων, δημιουργώντας ανυπόστατες φήμες περί επιδημιών (ενώ σύμφωνα με επιδημιολόγους για να ξεκινήσει μία επιδημία, απαιτούνται έξι μήνες συσσώρευσης σκουπιδιών με τον ίδιο ρυθμό!).
· Οι δικαστικοί υπάλληλοι ξεκινούν και αυτοί με τη σειρά τους κινητοποιήσεις από σήμερα, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης.
Ακόμη κινητοποιήσεις έχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εργαζόμενοι σε δήμους και γενικά περισσότεροι που πλέον δεν είναι εύκολο να καταγραφούν…
Κινητοποιήσεις :
· Στα φοιτητικά γίνονται κινητοποιήσεις με αφορμή την καταβολή αντιτίμου (2.46 ευρώ) για το πάσο. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπλοκάρεται η λειτουργία των καταστημάτων διάθεσης με σκοπό τη δημιουργία πίεσης στην εταιρία ΓΕΡΜΑΝΟΣ μέσω της απώλειας κερδών.
· Σε πολλά νοσοκομεία γίνονται αποκλεισμοί από φοιτητές αλλά και εργαζόμενους, με αφορμή την καταβολή 5 ευρώ για την εισαγωγή στα τακτικά ιατρεία και την πληρωμή για τις εξετάσεις (πολλές φορές και υπέρογκων ποσών, που πλέον δεν επιστρέφονται από τα ασφαλιστικά ταμεία).
· Πανελλαδικά γίνονται καταλήψεις σε δημόσια κτίρια διοίκησης όπως υπουργεία, δημαρχεία, εφορίες, ΔΕΗ και ΤΣΜΕΔΕ, από τους ίδιους τους υπαλλήλους τους πολλές φορές.
· Σε επίπεδο γειτονιών οργανώνονται συνελεύσεις (Άνω Πόλης, Τούμπας, Αμπελοκήπων και Καλαμαριάς), με σκοπό να οργανωθούν οι κάτοικοι, σε συνοικιακό επίπεδο έτσι ώστε να γίνουν δράσεις όπως αποκλεισμοί νοσοκομείων και παρεμβάσεις όπως π.χ. στον Ο.Α.Σ.Θ.
· Σε αρκετά σημεία της ελλάδας όπως στην Κρήτη και στη Βέροια, πρωτοβουλίες κατοίκων και ατόμων, επανασυνδέουν το ρεύμα σε όσα σπίτια έχει διακοπεί λόγω οφειλών προς τη Δ.Ε.Η. Είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων, που απειλούνται με κόψιμο του ρεύματος με τη μη πληρωμή δύο λογαριασμών.
· Σε αρκετές συνοικίες οργανώνονται μαζικά καψίματα λογαριασμών της Δ.Ε.Η., ως συμβολική πράξη αντίθεσης στη νέα έκτακτη εισφορά κατοικίας μέσω των λογαριασμών της. Οι εκδηλώσεις που ξεκινούν από 50 – 100 άτομα, καταλήγουν σε μαζικότατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που παίρνουν μέρος 500 – 600 άτομα.
Ιδιωτικοποίηση Ε.Υ.Α.Θ.
Η Θεσσαλονίκη ως γνωστόν έχει έναν από τους φθηνότερους τιμοκαταλόγους νερού σε όλη την Ευρώπη. Με την εφαρμογή του μνημονίου και μέσα στα πλαίσια της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την Ε.Υ.Α.Θ.. Η μία από τις δύο εταιρίες που διεκδικούν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών είναι η SOEZ, που είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρία εκμετάλλευσης νερού στον πλανήτη, γνωστή από την εμπλοκή της στη Χιλή, στη Βολιβία και σε άλλες χώρες της λατινικής Αμερικής με τα γνωστά αποτελέσματα (κατασπατάληση του υδροφόρου ορίζοντα σε ορυχεία, ενώ η δραματική αύξηση της τιμής του νερού οδήγησε τους κατοίκους σε ξεπούλημα της γης τους για να αποκτήσουν, το απαραίτητο για τη ζωή, νερό). Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι εργαζόμενοι από τους 750 που ήταν, μειώθηκαν σε λιγότερους από 300, ενώ οι μειώσεις που έγιναν στους μισθούς, έγιναν μέρισμα και μοιράστηκαν στους μετόχους αφού κεφαλαιοποιήθηκαν!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Α.Θ.
Εφεδρείες – Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων
Μέσω της εργασιακής εφεδρείας που ανακοινώθηκε από τον υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, 30,000 δημόσιοι υπάλληλοι θα υπαχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας :
Για ένα χρόνο ο εργαζόμενος θα αμείβεται με το 60 % του μισθού και έπειτα θα απολύεται. 15,000 από αυτούς τους εργαζόμενους θα είναι άνω των 60 ετών, καταδικάζοντάς τους ουσιαστικά σε πρόωρη συνταξιοδότηση που σημαίνει χαμηλότερη σύνταξη. Οι υπόλοιποι θα προέλθουν από την ενοποίηση-κατάργηση φορέων του δημοσίου και θα επιλεγούν μέσω αξιολόγησης (σύμφωνα με την κυβέρνηση!) βγάζοντας τους ουσιαστικά στην ανεργία, καλλιεργώντας ανταγωνιστικές σχέσεις στους χώρους εργασίας.
Με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την υπογραφή επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, για μισθούς ακόμη και κατώτερους του βασικού! Στην ουσία παρακάμπτονται τα συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στους χώρους εργασίας και ισχυροποιείται σε υπέρμετρο βαθμό η θέση των αφεντικών, που θα διαπραγματεύονται από θέση απόλυτης ισχύος με τους εργαζόμενους, οι οποίοι δε θα έχουν κανένα περιθώριο μη συναίνεσης, με την ανεργία να αποτελεί διαρκή απειλή για αυτούς και τις οικογένειές τους.
Η Γ.Σ.Ε.Ε εξαναγκάστηκε στην ουσία να προκηρύξει 48-ωρη απεργία υπό την πίεση των συνδικάτων και του Π.Α.ΜΕ. που είχε προτείνει 72-ωρη απεργία. Η στάση της είναι τουλάχιστον υποκριτική προκηρύσσοντας απεργία κάθε 4 μήνες, ενώ διεξάγεται η πιο μεγάλη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Στην ουσία αποτελεί δεκανίκι της κυβέρνησης, εφόσον οι μεγαλοσυνδικαλιστές της προέρχονται από τους κόλπους της και ουσιαστικά αποβλέπουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της.
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 19 – 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Η πορεία που θα διεξαχθεί να μην είναι άλλη μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, αλλά να αποτυπώσει με τον παλμό της, την αντίδραση στο συνεχόμενο πόλεμο που διεξάγεται με διακύβευμα το βιοτικό μας επίπεδο, το οποίο υποβαθμίζεται συνεχώς. Εμείς οι φοιτητές ως μέλη της κοινωνίας οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι προς αυτή, που ξεκινά σιγά-σιγά να ορθώνει μορφές αντίστασης, όπως αναλύθηκε παραπάνω. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Αυτή η απεργία οφείλει να είναι η αρχή για τη διαμόρφωση ενός πιο μαζικού εργατικού κινήματος και η αρχή συνειδητοποίησης για κάποιο κόσμο που ως τώρα δε συμμετείχε στα κοινωνικά-πολιτικά δρώμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου