Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ ΣΦΧΜ 3-10-11


ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ ΣΦΧΜ

«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα»

            Ο νέος νόμος Διαμαντοπούλου ανατρέπει όλα όσα ξέραμε στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Ορισμένες από τις άμεσες επιπτώσεις που θα υπεισέλθουν στην καθημερινότητα του φοιτητή είναι :
·         Το σπάσιμο του πτυχίου σε δύο κύκλους σπουδών (3+2 χρόνια). Ο πρώτος κύκλος θα δίνει bachelor και ο δεύτερος τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών, στον οποίο όμως δε θα έχουν πρόσβαση όλοι οι φοιτητές (η συνθήκη της Μπολόνια ορίζει το 30%).
·         Ο κύκλος σπουδών εντατικοποιείται με πολλαπλές διατάξεις (μαθήματα αλυσίδες, μη δυνατότητα εξέτασης σε ένα μάθημα πάνω από τρεις φορές, διαγραφή φοιτητών μετά από τα ν+2 χρόνια φοίτησης, εγγραφή σε κάθε εξάμηνο).
·         Σταδιακά το κόστος των σπουδών μετακυλύεται  στον φοιτητή με την εξίσωση του ηλεκτρονικού συγγράμματος με το ηλεκτρονικό, πληρωμή αντίτιμου για την καταβολή του πάσου, περιορισμός της φοιτητικής μέριμνας λόγω της υποχρηματοδότησης (για το ΑΠΘ η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 70%).
·         Η διοίκηση του πανεπιστημίου περνάει στα χέρια ενός συμβουλίου, το όποιο συγκεντρώνει εξ ολοκλήρου τις διοικητικές αρμοδιότητες (αποφασίζει την καταβολή ή μη διδάκτρων στο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών, διορίζει πρυτάνεις – προέδρους τμημάτων).
·         Η χρηματοδότηση έρχεται σε άμεση σύνδεση με την αξιολόγηση που θα διεξάγεται όμως, από εξωγενείς παράγοντες (Α.Ε., διοικητικούς συμβούλους) κυρίως όσον αφορά τα ερευνητικά προγράμματα κάθε σχολής και θα μπορούν έτσι να επεμβαίνουν στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών της.

Οι φοιτητές αντιδρώντας στον παραπάνω νόμο προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις καταλαμβάνοντας τις σχολές τους και χρησιμοποιώντας τες, σαν ορμητήριο για να κάνουν εξωστρεφείς παρεμβάσεις στην κοινωνία (πορείες, παρεμβάσεις σε σχολεία και ραδιόφωνα, καταλήψεις σε νοσοκομεία με αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται αντίτιμο για τις εξετάσεις, κατάληψη σε διόδια, δυναμικές παρεμβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες όπως Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Α.Θ. , ενημέρωση της κοινωνίας με το μοίρασμα φυλλαδίων σε κεντρικά σημεία της πόλης, μικροφωνικές, πορείες γειτονιών όπως στην Άνω Τούμπα και στο Ιπποκράτειο και τέλος παρεμβάσεις σε λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ).
           Στη φοιτητική πορεία που διεξήχθη την προηγούμενη Πέμπτη 29/9, η αστυνομία επιτέθηκε με πρωτοφανή βιαιότητα και ουσιαστικά αναίτια, τραυματίζοντας αρκετούς φοιτητές (ακόμα και μία 50χρονη γυναίκα που βρέθηκε μπροστά τους). Πλέον είναι προφανής η προσπάθεια του κράτους να φιμώσει το φοιτητικό κίνημα, με τη λογική του όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος, αφού προηγουμένως είχε χρησιμοποιήσει τα Μ.Μ.Ε. για να προπαγανδίσει θετικά το νόμο και να προβάλει δήθεν αγανακτισμένους φοιτητές που ήθελαν να ανοίξουν τις σχολές. Στη μοναδική προσπάθεια που έκαναν φοιτητές να ακουστεί η άλλη πλευρά του νόμου στην τηλεόραση, τεκμηριωμένα,  είδαν το πρόγραμμα της ΝΕΤ να διακόπτεται απότομα και χωρίς καμία δικαιολογία.
           Οι φοιτητές έρχονται σε σύμπλευση με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, που πλέον έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται και να οργανώνουν τον αγώνα τους μέσω συνελεύσεων γειτονιών, πρωτοβάθμιων σωματείων και απεργιών. Ο αγώνας οφείλει να μην είναι συντεχνιακός και να συμπλεύσει με τις υπόλοιπες λαϊκές κινητοποιήσεις (ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υγείας, νερού, ρεύματος, λιμανιών και εν γένει όλων των κοινωνικών αγαθών).
           Η κατάσταση πλέον μας οδηγεί στο να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο δρόμους. Τον ατομικό και το συλλογικό. Ο ατομικός μπορεί να έχει σώσει ίσως έναν, αλλά ο συλλογικός έχει βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η λευτεριά δεν έχει σκοπό. Μήτε βρίσκεται στη γης ετούτη - στη γης ετούτη βρίσκεται μονάχα ο αγώνας για τη λευτεριά.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·           Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, σπουδές για όλους τους φοιτητές.
·           Έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας.
·           Δωρεάν και δημόσια παιδεία και περίθαλψη για όλους.
·           Ο νόμος Διαμαντοπούλου να ανατραπεί.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ :
·                     Κατάληψη της σχολής από 3/10 ως 10/10 και νέα συνέλευση σε κατειλημμένη σχολή στις 10/10, στις 12:00.
·                     Διακοπή ερευνητικών – εκπαιδευτικών διαδικασιών από την Τετάρτη 5/10
·                     Συμμετοχή στην πορεία της γενικής απεργίας δημοσίων υπαλλήλων και ΔΕΚΟ, με προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 9:00.
·                     Συντονισμός με άλλους συλλόγους που έχουν λάβει ανάλογες αποφάσεις
·                     Συντονιστικό κατάληψης την Τρίτη 4/10 στις 12:00.
·                     Μαζική παράσταση στη Γενική Συνέλευση Τμήματος την Τρίτη 4/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου