Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Κείμενο για πρωτοετείς (2009)


Λίγα λόγια για τη σχολή

Το κείμενο αυτό απευθύνεται κυρίως στους πρωτοετείς, προκειμένου να εξοικειωθούν με κάποιες έννοιες που θα συναντούν συχνά στο εξής. Το πανεπιστήμιο και η κάθε σχολή, πέρα από εκπαίδευση και κατάρτιση, προσφέρουν και ένα χώρο κοινωνικής συναναστροφής και δράσης. Προκειμένου, λοιπόν, να λειτουργήσει υγιώς η σχολή και το πανεπιστήμιό μας, οφείλουμε να γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας του, να συμμετέχουμε στις συλλογικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα, να διεκδικούμε και να εξασφαλίζουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τη μόρφωση αλλά και τη ζωή μας μέσα στο πανεπιστήμιο.
Σύλλογος Φοιτητών: είναι το σύνολο των φοιτητών του κάθε τμήματος και αποτελεί το σώμα της γενικής συνέλευσης.
Γενική Συνέλευση Συλλόγου: είναι το μέσο λήψης αποφάσεων του συλλόγου των φοιτητών. Ελέγχεται και κατευθύνεται από τους ίδιους τους φοιτητές και δεν αποτελεί κομματική σύναξη, ούτε κουβέντα από λίγους για θέματα που δεν μας αφορούν.
Διοικητικό Συμβούλιο: είναι το συμβούλιο των εκλεγμένων εκπροσώπων του εκάστοτε συλλόγου, που σκοπό έχει τον προγραμματισμό γενικών συνελεύσεων και διαδικαστικών θεμάτων. Το διοικητικό συμβούλιο δεν αντικαθιστά τη γενική συνέλευση, ούτε μπορεί να λάβει αποφάσεις αντί αυτής.
Συνέλευση τμήματος: είναι η συνέλευση στην οποία συμμετέχουν  καθηγητές και «εκλεγμένοι» φοιτητές. Στο σημερινό καθεστώς των «κεκλεισμένων των θυρών» συνελεύσεων, οι καθηγητές δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, δεν ενδιαφέρονται για τα καθημερινά προβλήματα τις σχολής και πολλές φορές, με τις αποφάσεις τους, καταλήγουν να γίνουν φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης.
Πρόγραμμα Σπουδών:  Είναι το σύνολο των μαθημάτων της σχολής.
·         Πρόοδοι/Εργασίες: Στη παρούσα κατάσταση, οι πρόοδοι (γραπτή εξέταση στη διάρκεια του εξαμήνου)/εργασίες στα περισσότερα μαθήματα είναι υποχρεωτικές/μη απαλλαχτικές, ακόμα και αρνητικές.  Διεκδικούμε προόδους/εργασίες απαλλαχτικές.
·         Προαπαιτούμενα: Τα μαθήματα τα οποία απαιτούνται για την παρακολούθηση μαθημάτων στα επόμενα εξάμηνα.  Διεκδικούμε την κατάργηση τους.
·         Αλυσίδες μαθημάτων: Δεν εφαρμόζονται ακόμα στη σχολή μας, αλλά προβλέπονται σύμφωνα με το νέο νόμο πλαίσιο.  Η εμφάνιση τους στο πρόγραμμα σπουδών αναμένεται…
Παρατάξεις: Δ.Α.Π. , Π.Α.Σ.Π. , Π.Κ.Σ.  .  Κομματικές συσπειρώσεις στα πανεπιστήμια, που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα και διαιωνίζουν την ύπαρξη τους, μέσω αδιαφανών μηχανισμών.  Η δράση και η νοοτροπία τους, ουδεμία σχέση έχουν με τα συμφέροντα του πανεπιστημίου.  Παρά το φιλικό προσωπείο που παρουσιάζουν, η δράση τους έχει ξεκάθαρα πολιτικό νόημα.
Από Κοινού: Δεν είμαστε μια ακόμα παράταξη, αλλά μια αυτόνομη πρωτοβουλία στο σύλλογο.  Κινούμαστε βάσει συλλογικών διεργασιών, αντιιεραρχικά και λαμβάνουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις συνδιαμορφώνοντας με ανοιχτές διαδικασίες.  
Παλεύουμε για μια πιο ανθρώπινη καθημερινότητα μέσα στη σχολή, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για έναν ενεργό σύλλογο, που θα διεκδικεί καθημερινά μέσα από συλλογικούς αγώνες.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΤΙΣ 19/10/2009 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ Α’ ΕΤΟΥΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου