Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (Οκτώβριος 2010)



Ελεύθερος - κοινωνικός - αυτοοργανωμένος χώρος

Ελεύθερος : Γιατί όλοι οι φοιτητές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν. Δυστυχώς οι περισσότεροι φοιτητές έχουν μια λανθασμένη άποψη, ότι ο σύλλογος είναι τόπος μάζωξης όσων ανήκουν στις φοιτητικές παρατάξεις (λογικό αφού συμπεριφέρονται στο σύλλογο λες και είναι τσιφλίκι τους π.χ. οι ντουλάπες στις οποίες έχουν το υλικό τους βρίσκονται μέσα στο χώρο του συλλόγου). Μέσα σε αυτόν έχουν δικαίωμα έκφρασης και δραστηριότητας όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές της σχολής μας.

Κοινωνικός : Στο καμαράκι του συλλόγου μπορούν να λάβουν χώρο εκδηλώσεις της σχολής όπως η συνέλευση της κινηματογραφικής ομάδας, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις για διάφορα ζητήματα που αφορούν τη σχολη και όχι μόνο. Για παράδειγμα ημερίδες που θα γίνονται συζητήσεις ανάμεσα σε καθηγητές και φοιτητές για πρόγραμμα σπουδών ή μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα ή ακόμη και πολιτικές εκδηλώσεις που διοργανόνται πάντα υπό την αιγίδα του συλλόγου και όχι των παρατάξεων. Βέβαια είναι κοινωνικός ακόμα και για τον απλούστατο λόγο ότι συμφοιτητές έχουν ένα χώρο όπου βρίσκονται για να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις...

Αυτοοργανωμένος : Για το οτιδήποτε γίνεται μέσα στο καμαράκι του συλλόγου δεν υπάρχει ένα αόρατο χέρι που ρυθμίζει την τάξη και την οργάνωση τους. Η καθαριότητα του του χώρου είναι καθήκον των φοιτητλων που τον χρησιμοποιούν. Η χρήση όλων όσων έχουν κόστος προυποθέτει και την καταβολή του αντιτίμου έτσι ώστε να συνεχίσει να είναι λειτουργικός ο σύλλογος. (Ο καφές και εκτυπώσεις που μπορεί να γίνονται πρέπει να έχουν και ένα ενδεικτικό κόστος έτσι ώστε να ανανεώνονται τα αναλώσιμα όπως τα μελάνια και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί.

Ο χώρος του συλλόγου πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι δεν ανήκει σε κανένα παρά μόνο στους φοιτητές που τον διαχειρίζονται και κινούνται μέσα σε αυτό. Ο έλεγχος του πρέπει να είναι πάντα στα χέρια όλων των φοιτητών που ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις θέλουν να συμβάλουν σε αυτό τον όροφο και όχι να αποκομίσουν ιδιοτελή συμφέροντα από τις δραστηριότητες τους σε αυτόν είτε είναι πολιτικές είτε είναι οικονομικές.


Αυτόοργάνωση – συλλογικοποίηση – ανιδιοτέλεια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου