Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ (Φεβρουάριος 2010)


Το βράδυ της 25ης Ιουνίου 2005 συλλαμβάνεται ο Βασίλης Καραλευθερης και οδηγείται στο Α.Τ Πτολεμαΐδας με την κατηγορία κατοχής μικροποσότητας χασίς. Παρότι δε βρέθηκε κάτι πάνω του, οι αστυνομικοί αποφασίζουν την κράτηση του στο τμήμα. Λίγες ώρες αργότερα βρίσκεται απανθρακωμένος στο κελί του... Οι αρχές αποδίδουν το θάνατό του σε αυτοκτονία.. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρασε από  δυο σωματικούς ελέγχους ,όποτε δε θα μπορούσε να αυτοπυρποληθεί ,όπως ισχυρίζονται οι αστυνομικοί. Ένας άνθρωπος 36 ετών οδηγήθηκε, λοιπόν, για απλό έλεγχο στο Τμήμα και παρελήφθη νεκρός από την οικογένειά του.
Ο ένας μπάτσος ,εκ των 7 εμπλεκόμενων που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία,, «τιμωρήθηκε» σε 18 μήνες με αναστολή .Τόσο κόστισε η ζωή του Βασίλη για τη δικαιοσύνη …
Μετά το θάνατο του Βασίλη Καραλευθέρη υπήρξε πλήθος αντιδράσεων και παρεμβάσεων από αναρχικούς/ες – αντιεξουσιαστές/στριες και λοιπούς κοινωνικούς φορείς, καταγγέλλοντας και αναδεικνύοντας τη δολοφονία, στη τοπική κοινωνία με συνθήματα και μοίρασμα κειμένων. Μετά το τέλος μιας απ’ αυτών, δυο σύντροφοι προσάγονται στο τμήμα  κατά την αποχώρησή τους , για εξακρίβωση στοιχείων, προφανώς επειδή οι αστυνομικοί εξοργίστηκαν από την ανάδειξη του γεγονότος.
Βέβαια η ανάδειξη της δολοφονίας, ως δολοφονία, και όχι  ως «τυχαίο γεγονός» ενόχλησε τον εισαγγελέα, και όλους όσους ήθελαν να μεθοδεύσουν την αθώωση των υπεύθυνων αστυνομικών. Λίγους μήνες αργότερα οι δυο σύντροφοι που  προσήχθησαν, οδηγούνται στο δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «πρόκλησης και  διέγερσης  σε διάπραξη κακουργήματος», μια κατηγορία που κατά τη γνώμη τους προκύπτει  από φέιγ -βολάν , (τα οποία προϋπήρχαν  ριγμένα στην πόλη πριν από την παρουσία των κατηγορουμένων  εκεί),  το περιεχόμενο των οποίων θεωρήθηκε προκλητικό από τους αστυνομικούς  και  τον εισαγγελέα . Πραγματοποιείται η δίκη τους  ,στην οποία κρίνονται αθώοι .Ο εισαγγελέας όμως εξαντλώντας την εκδικητικότητα του ,ασκεί έφεση στην αθωωτική απόφαση και ορίζεται καινούρια δικάσιμος για την Τρίτη 2 Μαρτίου για να εκδικαστεί η υπόθεση, εκ νέου, παρότι αθωώθηκαν πρωτόδικα - πράγμα πρωτοφανές για τα δικαστικά δεδομένα πανελλαδικώς !
Για μια υπόθεση  λοιπόν πολύ ξεκάθαρη, η αστική δικαιοσύνη εκτονώνει  την αυστηρότητα της στα πρόσωπα των δυο συντρόφων, ενώ είχε ήδη φροντίσει για τη κάλυψη των αστυνομικών που ευθύνονται για το θάνατο του Καραλευθερη.
Για άλλη μια φορά οι θύτες παρουσιάζονται ως θύματα. Επιχειρούν να εκφοβίσουν ,  με συλλήψεις και δίκες , απαιτώντας με θράσος  να μην υπάρχουν αντιδράσεις στα εγκλήματά τους !Προσπαθούν  σήμερα να ποινικοποιήσουν ένα σύνθημα, αύριο το λόγο, την πρόθεση  και ίσως τη σκέψη…
Είναι τα ιδία θύματα που πυροβόλησαν τον 15χρονο Γρηγορόπουλο και μίλησαν για «εξοστρακισμό». Είναι τα ιδία θύματα που δολοφόνησαν μετανάστη στο Βύρωνα και μίλησαν για «επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας ». Είναι τα θύματα που έκαψαν έναν αθώο ,στο τμήμα και μίλησαν για «τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό».

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου