Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Κείμενο για εξελίξεις στη λέσχη σίτισης του Α.Π.Θ., όπως μοιράστηκε στη σχολή στις 14/10

Λαίσχη…

Σύντομο ιστορικό: Από τον Ιούνιο, φάνηκαν τα πρώτα σημάδια, για την ιδιωτικοποίηση της λέσχης με τη μη ανανέωση των συμβάσεων των υπαλλήλων της λέσχης και το κλείσιμο της λέσχης των φοιτητικών εστιών. Κατόπιν, το Σεπτέμβριο στάλθηκε ένα e-mail από τις πρυτανικές αρχές, το οποίο ενημέρωνε τους φοιτητές σχετικά με τη  διασφάλιση δωρεάν σίτισης, από την αρχή της χρονιάς, για όλους τους φοιτητές στα πρότυπα των υπόλοιπων λεσχών ανά τον ελλαδικό χώρο. Αρχές Οκτωβρίου και ενώ η λέσχη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη λειτουργία της, έπειτα από παρέμβαση της Συνέλευσης για το Κόστος Φοίτησης, επιβεβαιώθηκε ότι η εταιρεία catering Αμβροσία Α.Ε. έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την Λέσχη (η οποία λειτουργεί τις λέσχες εστίασης στα Τ.Ε.Ι Χαλκίδας, Καβάλας και στα Α.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας, Αιγαίου, οπού φυσικά καταβάλλεται αντίτιμο, με την ποιότητα να είναι σαφώς κάτω του μετρίου). Τέλος, οι διαρροές από τη διοίκηση της Λέσχης κάνουν λόγο για αντίτιμο της τάξης των 2 € για τους φοιτητές (εκτός από 5.600 που πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια σε σύνολο 60.000 ενεργών φοιτητών στο Α.Π.Θ.).
Κοινωνική σημασία λέσχης: Μέχρι σήμερα η λέσχη εξυπηρετούσε τις ανάγκες συμπολιτών μας (άνεργοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι κ.α.) όντας ο μοναδικός φορέας στη πόλη που παρέχει μια δωρεάν μερίδα φαγητό σε όποιον/α το έχει ανάγκη. Η υπεράσπιση του κοινωνικού της χαρακτήρα είναι και υπεράσπιση των κοινωνικών ομάδων που έχουν εξαθλιωθεί μη μπορώντας να εξασφαλίσουν στον εαυτό τους ένα πιάτο φαγητό.
¨Οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια¨: Τα κριτήρια με το οποία θα έχει κανείς δικαίωμα να τρώει δωρεάν ή όχι, θα οδηγήσουν σε μια επίπλαστη διαίρεση των φοιτητών σε οικονομικές κατηγορίες. Στις σημερινές συνθήκες, όπου οι περισσότερες οικογένειες είναι χρεωμένες με δάνεια, επιβαρύνσεις για την φοίτηση των παιδιών τους (ενοίκιο, λογαριασμοί, μετακινήσεις), είναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται λόγος για πιο ευαίσθητες οικονομικά ομάδες. Επιβάλλεται η δωρεάν σίτιση όλων ανεξαιρέτως των φοιτητών, καθώς και όσων το έχουν ανάγκη, με δεδομένες τις βίαιες ανακατατάξεις στη ζωή της πλειοψηφίας του πληθυσμού, με απολύσεις, ανεργία, κατασχέσεις σπιτιών για ευτελή ποσά και τριπλασιασμού του αριθμού των νέο-άστεγων.
Νέες εργολαβίες στο Α.Π.Θ.: Αν κανείς πιστεύει ότι η ποιότητα της λέσχης θα βελτιωθεί με αυτόν τον τρόπο, το παράδειγμα του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου (αύξηση του αντιτίμου εγγραφής από 10 σε 15€, χωρίς καν να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης) και της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης (αύξηση τιμών λέσχης τα τελευταία δυο χρόνια, πληρωμή κατά την εγγραφή κάθε χρόνο) δείχνει ότι βασικός ίσως και μοναδικός στόχος του κάθε επενδυτή είναι η συνεχής αύξηση του κέρδους. Επομένως, η ποιότητα περνά σε δεύτερη μοίρα και η επιβεβαίωση έρχεται, από τις υπόλοιπες λέσχες που έχει αναλάβει η Αμβροσία Α.Ε. ή άλλες εταιρίες catering στα υπόλοιπα Α.Ε.Ι / Τ.Ε.Ι. Το πανεπιστήμιο από τη μεριά του, το μόνο που επιδιώκει είναι να απεμπλακεί  από τη διαδικασία της σίτισης αναθέτοντάς  τη σε μια εργολαβία, όπως γίνεται και σε άλλες λειτουργίες του πανεπιστημίου(καθαριότητα, εργασία γραφείου, φύλαξη κ.λ.π.).  
               Όσο για τους εργαζόμενους θα βιώνουν ένα καθεστώς ολοένα και εντεινόμενης εκμετάλλευσης (οι νέες εργολαβικές συμβάσεις στο ΑΠΘ προβλέπουν μισθούς της τάξης των 480€/μήνα για εργασία που ξεπερνά τις 8 ώρες) και επισφάλειας (αγωνία για το αν θα υπογράψει ο κάθε εργαζόμενος σύμβαση για άλλους 8 μήνες εργασίας).
               Η μετατροπή του πανεπιστημίου σε ένα εργολαβικό παράδεισο, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και επιβάλλεται η αντίδραση μας, για να παραμείνει η λέσχη δημόσια και δωρεάν για ΟΛΟΥΣ. Ο αγώνας μας για δωρεάν σίτιση, τέλος, αποτελεί και την ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης σε όσους βρίσκουν στη λέσχη ένα πιάτο φαγητό που δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν πουθενά αλλού σε αυτή την πόλη.

Ενάντια σε μια διάχυτη νοοτροπία που μας θέλει ιδιοτελείς και ωφελιμιστές, η αλληλεγγύη αποτελεί το μέσο των καταπιεσμένων για τη διεκδίκηση μιας διαφορετικής δόμησης της κοινωνίας.

Από * Κοινού
Αυτόνομη Πρωτοβουλία Χημικών Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου