Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

Κείμενο - απάντηση στο e-mail του Διοικητικού Συμβουλίου της λέσχηςBία είναι να μην έχεις ένα πιάτο φαΐ…
                                                                                          ...και όχι να σπας δύο τάμπλετ που το στερούν

Την Τρίτη 10 Μαρτίου, κατά τη μεσημεριανή διανομή, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μοίρασμα κειμένου – σαμποτάζ στις δομές ελέγχου στην είσοδο της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης (ΠΦΛ). Η απάντηση της διοίκησης της ΠΦΛ ήταν άμεση. Την Τρίτη 11 Μαρτίου, στάλθηκε στους ιδρυματικούς λογαριασμούς της πανεπιστημιακής κοινότητας, e-mail που καταδίκαζε το γεγονός, υποστηρίζοντας σθεναρά την αναγκαιότητα ύπαρξης του ελέγχου, ενώ παράλληλα πήγαινε ένα βήμα παραπέρα την άποψή της για εμάς, καθώς από «μειοψηφίες φοιτητών» αναχθήκαμε σε «ολιγομελής ομάδα άγνωστων νεαρών ατόμων».
            Παρότι επανειλημμένα έχουμε βρεθεί στο στόχαστρο των διοικητικών αρχών/εργολάβων εξαιτίας των παρεμβάσεων που πραγματοποιούμε εδώ και 1,5 χρόνο για το θέμα της λέσχης (μοίρασμα κειμένων, παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Δ.Σ. της ΠΦΛ, παρεμπόδιση του ελέγχου, κ.α.), εξακολουθούν να μας θεωρούν «αγνώστους». Ταυτόχρονα προβάλλουν την εικόνα μας ως τους εξωπανεπιστημιακούς τραμπούκους που δε σέβονται τίποτα και κάνουν ό,τι γουστάρουν.
            Λοιπόν, ούτε άγνωστοι είμαστε, ούτε ουρανοκατέβατοι, ούτε έχουμε φετίχ να ξυπνάμε στις 11 για να σπάμε τα τάμπλετ στις 12. Απλούστατα είμαστε άτομα που θεωρούμε το αυτονόητο. Ότι το δικαίωμα σε ένα πιάτο φαΐ δεν είναι δυνατόν να καθορίζεται από το αν είσαι φοιτητής/τρια ή όχι, από το αν έχεις πάσο/κάρτα σίτισης ή όχι. Ειδικά στην περίοδο στην οποία ζούμε, με βίαιες ανακατατάξεις να έχουν πραγματοποιηθεί στις ζωές των περισσοτέρων, όταν ένα πιάτο φαΐ είναι ζωτικής σημασίας για ορισμένους συνανθρώπους μας, δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους αποκλεισμού από αυτήν την πάγια και διαρκή ανάγκη, η οποία δεν καλύπτεται πουθενά αλλού σε αυτόν το βαθμό (συσσίτια δήμου, εκκλησίας, κ.α.). Τελεία και παύλα.
            Από τα παραπάνω, λοιπόν, πηγάζουν και οι όποιες δράσεις μας απέναντι στον έλεγχο που διενεργείται στη λέσχη, καθώς θεωρούμε ότι αυτός αποσκοπεί ξεκάθαρα στον αποκλεισμό κόσμου από αυτήν. Γιατί σήμερα μπορεί να είναι ο Μάκης που είναι άστεγος, η Γιώτα που είναι άνεργη, ο Γκέντι που είναι μετανάστης, αλλά ας μην ξεχνάμε και τα κριτήρια που έχουν μπει για την έκδοση κάρτας σίτισης, που ναι μεν τόσο οι διοικητικές αρχές της λέσχης όσο και ο εργολάβος «ξεχνούν» για την ώρα να αναφέρουν στα e-mail τους, αλλά αυτά  δεν παύουν να υπάρχουν και – όπως έχει συμβεί και σε άλλες πανεπιστημιακές λέσχες – θα τα βρούμε εν καιρώ μπροστά μας.
            Και ας σταματήσουν επιτέλους να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, λέγοντας πως ο έλεγχος κατά την είσοδο υπάρχει για να ελέγχει το κέρδος του εργολάβου, διασφαλίζοντας έτσι το δημόσιο χρήμα, τη στιγμή που οι ίδιες διοικητικές αρχές πανεπιστημίου και λέσχης μπάζουν μία ακόμα εργολαβία στο πανεπιστήμιο. Είναι κάτι παραπάνω από φανερός ο παραλογισμός μεταξύ των όσων διατείνονται και των όσων πράττουν, δεδομένου ότι εξορισμού η ανάθεση ενός έργου σε επιχειρηματία σημαίνει ότι ένα (διόλου ευκαταφρόνητο) μέρος του προϋπολογισμού που προορίζεται για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, γίνεται κέρδος στις τσέπες του. Και μάντεψε ποιος βγαίνει χαμένος από αυτό το νταραβέρι…
            Τέλος, επειδή πέσαν και οι απειλές ότι σε περίπτωση «βίαιης διακοπής» του ελέγχου, η λέσχη θα κλείσει, απαντάμε και εμείς από τη μεριά μας ότι κάθε πράξη έχει και τη συνέπειά της.

ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ – ΔΕ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

από κοινού
αυτόνομη πρωτοβουλία χημικών μηχανικών
apo-koinou.blogspot.com|apokoinou@hotmail.com


(ακολουθεί το e-mail του Δ.Σ. της ΠΦ Λέσχης)

" Προς
Τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του ΑΠΘ
Κοινοποίηση
Προσωπικό όλων των κατηγοριών του ΑΠΘ

Αγαπητές φοιτήτριες  και αγαπητοί φοιτητές,H Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη (ΠΦΛ) έχει εξασφαλίσει τη δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΑΠΘ. Πρόκειται για ένα δικαίωμα των φοιτητών και των φοιτητριών του πανεπιστημίου μας  το οποίο καλούμαστε να διασφαλίσουμε όλοι μαζί ως  μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΑΠΘ.

 Η υπεράσπιση όμ� �ς της δωρεάν σίτισης δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς τον έλεγχο του κέρδους του εργολάβου, έλεγχος ο οποίος προκύπτει  μόνο με την καταμέτρηση των εισερχόμενων ατόμων που είναι φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ. Είναι προφανές ότι χωρίς αυτή την καταμέτρηση κατασπαταλάται  το δημόσιο χρήμα, τίθεται  σε μεγάλο κίνδυνο η ομαλή λειτουργία της ΠΦΛ και αυξάνεται το κέρδος του εργολάβου.

Με δεδομένη την παραπά νω θέση θέλουμε να καταγγείλουμε ότι  την Τρίτη 10 Μαρτίου, στη διάρκεια της παροχής του μεσημβρινού συσσιτίου της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης (ΠΦΛ), ολιγομελής ομάδα άγνωστων νεαρών ατόμων διέκοψε τον διενεργούμενο έλεγχο και κατέστρεψε τις ηλεκτρονικές συσκευές ελέγχου (tablets). Ανάλογα περιστατικά βίαιης διακοπής των διενεργούμενων ελέγχων έχουν σημειωθεί δύο ακόμη φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Το δικαίωμα  δωρεάν σίτισης των φοιτητών και των φοιτητριών είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής και την υποστήριξη των σπουδών τους.Με βάση την αρχή αυτή σας γνωρίζουμε ότι οι έλεγχοι με σκοπό την καταμέτρηση των εισερχομένων δικαιούχων θα συνεχιστούν και σε περίπτωση βίαιης διακοπής τους δεν υπάρχει άλλη επιλογή από αυτήν της άμεσης διακοπής της σίτισης.

Καλούμε όλους τους φοιτητές μας να κατανοήσουν την αναγκαιότητα των διενεργούμενων καταμετρήσεων  και να συνδράμουν τις προσπάθειές για την ομαλή λειτουργία της ΠΦΛ.

Υπερασπιζόμαστε την πανεπιστημιακή φοιτητική λέσχη και το δικαίωμα στη δωρεάν και ποιοτική σίτιση των φοιτητών.

Με την καταμέτρηση  ελέγχουμε το κέρδος του εργολάβου και προστατεύουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Το ΔΣ της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου