Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Κάποια λόγια σχετικά με την απεργία πείνας του Νίκου ΡωμανούΑΣΦΥΞΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά, ο Νίκος Ρωμανός δίνει πανελλήνιες εξετάσεις μέσα στη φυλακή και περνά στο Τ.Ε.Ι. της Αθήνας. Η πολιτεία - φορώντας το ψεύτικο συμπονετικό της προσωπείο - θέλησε να τον «ανταμείψει» για αυτή του την επιτυχία με 500 ευρώ, μα αυτός αρνείται τόσο το χρήματα, όσο και τα συγχαρητήρια θεσμικών φορέων. Και τώρα, η ίδια πολιτεία που του έδωσε τη δυνατότητα να περάσει σε μία οποιαδήποτε σχολή, εκδικητικά του στερεί το δικαίωμα για εκπαιδευτικές άδειες, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τα μαθήματα και τα εργαστήριά του. Διεκδικώντας αυτό του το δικαίωμα και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, με όπλο το ίδιο του το σώμα ξεκινά απεργία πείνας στις 10/11. Παρά το γεγονός ότι αισίως βρίσκεται στην 29η ημέρα απεργίας και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, το κράτος αδιαφορεί πλήρως για την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του, πετώντας το μπαλάκι τόσο στα τσιράκια της δικαιοσύνης που δηλώνουν αναρμόδια να πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση, όσο και στους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι προς τιμήν τους – παρά την εισαγγελική εντολή - αρνούνται να προβούν σε αναγκαστική σίτιση.

Από το «Ασφυξία για μια ανάσα ελευθερίας»...

                Ο αγώνας και η στάση του Ν. Ρωμανού για ανάσες ελευθερίας μακριά από τις καταστάσεις εγκλεισμού της φυλακής, δείχνουν πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που εναντιώνονται στο υπάρχον σάπιο κοινωνικοπολιτικό σύστημα και συγκρούονται μαζί του και που δε διστάζουν να βάλουν οδόφραγμα την ίδια τους τη ζωή, διεκδικώντας με αξιοπρέπεια καλύτερες συνθήκες διαβίωσης τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους γύρω τους. Τέτοιες πράξεις θυμίζουν σε μας, πως η ελευθερία δεν είναι κάτι το δεδομένο ή κάτι που υπάρχει και χαρίζεται, αλλά οι δρόμοι για την κατάκτησή της περνούν μέσα από διαδικασίες αγώνα και αντίστασης.

...στο «Βαθιά ανάσα μέχρι το θάνατο κράτους και κεφαλαίου».

                Από την πρώτη στιγμή, γύρω από το δίκαιο αγώνα του Ν. Ρωμανού συσπειρώθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης, τόσο μέσα όσο και έξω από τα τείχη. Συγκρατούμενοί του ξεκίνησαν και αυτοί κυλιομένες απεργίες πείνας (Γ. Μιχαηλίδης από 17/11, Δ. Μπουρζούκος και Γ. Πολίτης από 1/12), ενώ δράσεις εκδηλώνονται και σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Σχολές, σχολεία, δημόσια και  άλλα κτίρια τελούν υπό κατάληψη, στηρίζοντας τον αγώνα του Ν. Ρωμανού για ανάσες ελευθερίας μακρυά από τη φυλακή, ενώ θέση υπέρ για το ζήτημα των εκπαιδευτικών αδειών έχουν πάρει ανοιχτά εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, ιατροί, κ.α.. Επίσης, δυναμικές κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτό που ίσως αξίζει να ψηλαφίσουμε πιο έντονα σε αυτό το κίνημα είναι οι οργισμένες φωνές στο δρόμο, που δε συναντούν τα όριά τους στην ικανοποίηση του αιτήματος του Νίκου, αλλά εκφράζουν τη συνολικότερη εναντίωσή τους στον κρατικό ολοκληρωτισμό και τις εκφάνσεις του. Είναι φωνές ανθρώπων που κυνηγιούνται, καταστέλλονται, φιμώνονται, εξωθούνται στην αδράνεια ή τον αφανισμό, καθώς δε συνάδουν με την κυρίαρχη αντίληψη «δούλευε – αποχαυνώσου με τα Μ.Μ.Ε. - ψήφιζε και εμείς θα τα κανονίσουμε για σένα».

                Ο αγώνας του Ν. Ρωμανού είναι αγώνας για την ελευθερία. Είναι αγώνας ενάντια στην καταστολή που δεχόμαστε μέσα στα πανεπιστήμια, με εισβολές των Μ.Α.Τ. (Ε.Κ.Π.Α. και Α.Π.Θ.), με κατάσχεση εξοπλισμού αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων (1431am στη Θεσσαλονίκη και 105fm στη Μυτιλήνη), αλλά και έξω από αυτά, με συλλήψεις φοιτητών/εργατών σε διαδηλώσεις, με πρακτικές τρομοκρατίας σε ολόκληρα χωριά που αντιστέκονται στη λεηλασία των ζωών τους (Σκουριές), κλείσιμο στεκιών και καταλήψεων, που η ύπαρξή τους αποτελεί νησίδες ελευθερίας και αμφισβήτησης, αλλά και προπύργια αναχαίτισης φασιστικών επελάσεων στις γειτονιές. Είναι αγώνας για μία αξιοπρεπή ζωή όλων όσων επιλέγουμε την ανυποταγή στο σύστημά τους, στους θεσμούς τους, στους νόμους τους, στη δημοκρατία τους, φτιάχνοντας δομές και σχέσεις αλληλεγγύης, αντίστασης και συντροφικότητας μακριά από ωφελιμιστικές και κερδοσκοπικές λογικές πίσω από τις οποίες χτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις στο πανεπιστήμιο σήμερα, στους χώρους εργασίας αύριο. Αγώνας όλων όσων θεωρούμε πως ο δρόμος είναι μονόδρομος, ενώ η απάθεια και η αδιαφορία αγγίζει τα όρια της συνενοχής. Ο αγώνας του Ν. Ρωμανού είναι αγώνας όλων μας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στο ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ, ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ από 10/11,
στους Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Δ. ΠΟΛΙΤΗ και Δ. ΜΠΟΥΡΖΟΥΚΟ
που ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΥΛΙΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ
και σε ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

Από * Κοινού
Αυτόνομη Πρωτουβουλία Χημικών Μηχανικών
apo-koinou.blogspot.com|apokoinou@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου