Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Κείμενο σχετικά με την εμφάνιση ρατσιστικής επιτροπής κατοίκων στην Τούμπα



Ούτε στην Τούμπα, ούτε πουθενά...


Μέσα στο καλοκαίρι, στη γειτονιά της Τούμπας, έκανε την εμφάνισή της μία επιτροπή κατοίκων, η οποία αντιτίθεται στη δημιουργία φιλοξενείου πολιτικών προσφύγων στην περιοχή, σε ανεκμετάλλευτες εγκαταστάσεις του δήμου (παλιοί στάβλοι). Η δημιουργία του κέντρου αυτού γίνεται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ΕΣΠΑ, με προϋπόθεση την ανάθεση του έργου σε μη κυβερνητικές οργανώσεις («ΑΡΣΙΣ», «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες»). Στο φιλοξενείο, θα στεγαστούν για διάστημα έξι μηνών 7 μονογονεϊκές οικογένειες προσφύγων, ενώ παράλληλα θα εξετάζεται το αίτημα ασύλου, το οποίο αν απορριφθεί, οι οικογένειες θα οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από το παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι οι άνθρωποι αυτοί γίνονται αντικείμενο επίδειξης της υποτιθέμενης ανθρωπιάς και φιλανθρωπίας του δήμου και των Μ.Κ.Ο., έννοιες που μόνο πρόσκαιρα και ευκαιριακά δείχνουν, προκειμένου να εναρμονιστούν με το κοινωνικό και αντιχρυσαυγίτικο προφίλ που προωθείται πλέον από κράτος και Μ.Μ.Ε..
Παρότι όμως πίσω από αυτή την ιστορία κρύβονται σκοπιμότητες, δε νοείται να υπάρχει αντίδραση ενάντια στη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Η προαναφερθείσα επιτροπή, όπως υποστηρίζει, δεν είναι ούτε χρυσαυγίτες, ούτε ρατσιστές, εντούτοις πιστεύουν πως η εγκατάσταση των προσφύγων θα επιφέρει την υποβάθμιση της περιοχής, καθώς θεωρούν ότι εξαιτίας τους θα υπάρξει έξαρση της εγκληματικότητας. Προτείνουν την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων μόνο προς όφελός της γειτονιάς, με τέτοιον τρόπο, ώστε μεταξύ άλλων να κρατήσει μακριά τους μετανάστες - πρόσφυγες από τους ίδιους και τα παιδία τους. Επίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η εικόνα που θα προβάλλουν οι πρόσφυγες με την παρουσία τους, θα είναι αυτή των «ταλαίπωρων ανθρώπων», όντας έτσι μια αισθητική παραφωνία στην καθημερινότητά τους.
Πως είναι δυνατόν, όμως, κάποιος να μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι ένας άνθρωπος είναι εγκληματίας, κρίνοντάς τόν αποκλειστικά από την καταγωγή του ή/και οικονομική του κατάσταση; Πως γίνεται να ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών του, μόνο επειδή αυτά παίζουν στο ίδιο πάρκο με παιδιά μεταναστών; Πως μπορεί να κρίνει ως επιζήμια την παρουσία προσφύγων, όταν ούτε γνωρίζει, ούτε έχει τη διάθεση να μάθει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Μήπως επειδή δεν απέχουν τελικά και τόσο όσο νομίζουν από ρατσιστικές - ξενοφοβικές αντιλήψεις, οι οποίες είναι εδραιωμένες «αξίες» και «πυλώνες» της ελληνικής κοινωνίας, που δε σέβονται το διαφορετικό και διαιωνίζουν μισαλλόδοξα στερεότυπα;
Και φυσικά, από το πρόσφορο έδαφος που έχει στρωθεί στην Τούμπα με τη δημιουργία της εν λόγω επιτροπής κατοίκων, δε θα μπορούσε να λείπει ο κομματικός οχετός της χρυσής αυγής, ο οποίος είτε φανερά, είτε κρυφά επιδιώκει να μανιπιουλάρει, παρέχοντας παράλληλα στήριξη στα «δίκαια αιτήματά» της, με σκοπό να δημιουργήσει οπαδούς και να αντλήσει ψήφους για την κομματική της δεξαμενή.
Έτσι λοιπόν, προς «αγανακτισμένους» κατοίκους, δηλωμένους ή όχι ρατσιστές, πατριώτες, χρυσαυγήτες και οποιονδήποτε άλλον/η που «απλά δεν θέλει μαυρούληδες στη γειτονιά του/της», δηλώνουμε πως θα μας βρίσκουν συνέχεια απέναντί τους.

…τσακίστε τους φασίστες* σε κάθε γειτονιά.


*ρατσιστές, εθνικόφρονες, ξενοφοβικούς, πατριώτες, ναζί και κάθε λογής μισαλλόδοξο ανθρωποειδές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου