Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

"Ησυχία - τάξη - ασφάλεια"; Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε!


Ησυχία...

         Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, εκμεταλλευόμενος την απουσία των φοιτητών από τη σχολή, ο «αξιότιμος» κ. Κυπαρισσίδης με την αμέριστη σύμπραξη του αγαπημένου του Χατζηδούκα αποφάσισε να προβεί σε μία ακόμη ‘’αναβάθμιση’’ του ορόφου. Η αρχική εικαστική παρέμβαση του, για την οποία σπαταλήθηκαν τόνοι λευκής και γκρίζας μπογιάς, είχε ως στόχο τη μεταμόρφωση του χώρου της σχολής σε ένα ψυχρό περιβάλλον, χωρίς κανένα δείγμα ζωής, έκφρασης, και δημιουργίας. Καθώς το συγκεκριμένο περιβάλλον ήταν ανυπόφορο για εμάς που περνάμε μεγάλο μέρος της μέρας στη σχολή, αποφασίσαμε μέσα από μια σειρά ανοιχτών συνελεύσεων την αναδιαμόρφωση του χώρου με συνθήματα και εικόνες που μας εκφράζουν. Η δράση αυτή προκάλεσε πολλές αντιπαραθέσεις με τους καθηγητάδες της σχολής, οι οποίοι βέβαια υποστήριξαν ότι η βασική αντίρρηση τους ήταν να μην υπάρχουν υβριστικά συνθήματα (όπως το «ΣΚΕΨΟΥ»!). Έτσι, πάλι κατά τη διάρκεια των διακοπών προχώρησαν σε επιλεκτικό σβήσιμο όσων γκράφιτι δε συνάδουν με τη προσωπική τους άποψη.

      Αυτή η συνεχής ‘’αναβάθμιση’’ δε σταματάει μόνο στο βάψιμο των τοίχων, αλλά συνεχίζεται και στην τοποθέτηση πορτών ασφαλείας, που αν και διατυμπανίζουν ότι πρόκειται για την ασφάλεια του ορόφου, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εντείνουν τον όλο και αυξανόμενο αποκλεισμό που βιώνουμε από το πανεπιστήμιο (απροσπέλαστες πτέρυγες, κλειδωμένες πόρτες και αίθουσες συνθέτουν το «σκηνικό ασφαλείας»). Σπατάλες, απαραίτητες -όπως φαίνεται- για τη βελτίωση των υποδομών του πανεπιστημίου και της ποιότητας διδασκαλίας, σε μια περίοδο που χρησιμοποιούν την υποχρηματοδότηση του τμήματος διαρκώς ως δικαιολογία για την αδυναμία παροχής συγγραμμάτων (όπως αυτό του εργαστηρίου οργανικής), αναλώσιμων, ακόμα και κολλών αναφοράς για τη διεξαγωγή των εξετάσεων!

        Το βασικότερο όμως πρόβλημα δεν είναι τόσο η καταφανής σπατάλη χρημάτων και η απροκάλυπτη κοροϊδία, όσο ο απολυταρχικός τρόπος λήψης αποφάσεων του προέδρου. Χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση λογοκρίθηκαν και σβήστηκαν συγκεκριμένες ζωγραφιές με πολιτικό περιεχόμενο. Στόχος της δράσης αυτής είναι η παντελής αποστείρωση του χώρου από οποιαδήποτε κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα και η χρήση του αποκλειστικά για τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών και τίποτα άλλο.

      Η νοοτροπία φυσικά και δεν μας είναι άγνωστη. Συμβαδίζει με το δόγμα ησυχία - τάξη - ασφάλεια που προωθείται πλέον σε ολόκληρη την κοινωνία από κράτος και αστυνομία. Οι διοικητικές αρχές του πανεπιστημίου προσφεύγουν πλέον με το παραμικρό στην επέμβαση των αστυνομικών αρχών. Παραδείγματα της εντατικής καταστολής με συνεργασία πρυτανείας – αστυνομίας αποτελούν η εισβολή στην κατάληψη της πρυτανείας του απθ για την παύση της απεργίας των εργολαβικών υπαλλήλων, στον αυτοργανωμένο ραδιοφωνικό σταθμό Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης 98fm, στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ, στη σύλληψη φοιτητών στο Ιόνιο πανεπιστήμιο… Η λίστα συνεχίζει και θα συνεχίζεται όσο δεχόμαστε να μένουμε θεατές προ της καταπάτησης της ελευθερίας μας.
Από Κοινού
Αυτόνομη Πρωτοβουλία Χημικών Μηχανικών
apo-koinou.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου