Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ



Στην εποχή της « οικονομικής κρίσης »  που διανύουμε η κυβέρνηση των αθλίων που μας καταστρέφει μέρα με την μέρα τη ζωή  βαραίνει καθημερινά το λαό με φόρους και βάναυσα μέτρα στο βωμό της « εθνικής μας σωτηρίας », εκπροσωπώντας έτσι επάξια τον ρόλο που έχουν οι κυβερνητικές παρατάξεις  μέσα στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας.
Τέτοιο δυσβάσταχτο  μέτρο αποτελεί και το χαράτσι της ΔΕΗ που τόσο εκβιαστικά μας επιβάλει η κυβέρνηση – μαριονέτα των πολυεθνικών,  των τραπεζών, και του Δ.Ν.Τ.. Ένα μέτρο το οποίο θα ισχύει για μια τετραετία τουλάχιστον και έρχεται να προστεθεί  σε μια σειρά από καταστροφικά μέτρα για την κοινωνία μας όπως απολύσεις, περικοπές σε μισθούς  και συντάξεις  καθώς και αποφάσεις που υποβαθμίζουν την παιδεία  την εργασία την δημόσια υγεία και μας στερούν τα δικαιώματα μας. Μέτρα και αποφάσεις που επιβάλει το κράτος χωρίς κανένα ενδοιασμό  με απώτερο σκοπό  την κρίση του κεφαλαίου να την πληρώσουν οι από τα κάτω και όχι αυτοί που την δημιούργησαν.
Είναι αναγκαίο λοιπόν να αντισταθούμε με όλα τα μέσα απέναντι στο σάπιο αυτό σύστημα του καπιταλισμού που  εντείνει την ταξική ανισότητα  και βυθίζει τον λαό στη φτώχεια και στην υποταγή , δημιουργώντας ένα καθεστώς ιδιότυπης χούντας. Ήρθε η ώρα να δείξουμε στους εξουσιαστές των ζωών μας πως ούτε έχουμε ούτε θέλουμε να πληρώσουμε την κρίση τους και πως θα σταθούμε ενάντια σε κάθε τέτοιο μέτρο όπως το χαράτσι με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτή η επιλογή ωστόσο δεν είναι μια πράξη που γίνεται λόγω πλήρους οικονομικής εξαθλίωσης, αλλά μια πολιτικά συνειδητή επιλογή. Μπροστά στην υποτίμηση της ζωής μας, επιλέγουμε να οδηγήσουμε σε αδιέξοδο τον κρατικό μηχανισμό είσπραξης. Σ ’αυτόν τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά δεν λειτουργούμε μόνοι μας άλλα δρούμε συλλογικά στηρίζοντας τις συνελεύσεις των γειτονιών και γενικά κάθε συλλογική πρωτοβουλία πολιτών που προτάσσει την αλληλεγγύη και την αυτο-οργάνωση . 

Με  όπλο μας την ανυπακοή αντιδρούμε μαζικά σε κάθε απάνθρωπο μέτρο που μολύνει τις ζωές μας.

        Πληροφορίες και νομικές συμβουλές για το χαράτσι στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η.


Ο χαρακτήρας της Δ.Ε.Η.:

Η Δ.Ε.Η. παρότι ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η νομική της μορφή είναι Ανώνυμη Εταιρία, πράγμα που σημαίνει ότι το συμβόλαιο ιδιωτικού δικαίου που υπογράφει ο καθένας μαζί της (δηλαδή μεταξύ ιδιωτών) γεννά μόνο αστικές αξιώσεις, δηλαδή αξιώσεις που αποτιμώνται σε χρήμα και μπορούν να εισπραχτούν με το «στανιό» μόνο μετά την έκδοση, συγκεκριμένης για την κάθε οφειλή, δικαστικής απόφασης.

Σχετικά με το νέο χαράτσι:

Η Δ.Ε.Η. οφείλει να εισπράξει άμεσα το «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομικών Επιφανειών» (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), αλλιώς οφείλει να στείλει εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης. Η προθεσμία είναι 40 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού, ή περίπου 20 ημέρες από την λήξη του. Αν κάποιος επιθυμεί την μερική εξόφληση του λογαριασμού (ρεύματος, δημοτικών τελών και Ε.Ρ.Τ.), αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω ΑΤΜ. Βέβαια, κάτι τέτοιο, δεν εμποδίζει τη Δ.Ε.Η. από το να στείλει την εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης, αλλά αν μετά από «επανασυνδέσεις» υπάρξει η κατηγορία της ρευματοκλοπής, η προσκόμιση των αποδείξεων πληρωμής του ρεύματος θα καταδεικνύει τη διαμαρτυρία απέναντι στο νέο χαράτσι και όχι πρόθεση κλοπής ρεύματος.

Κόψιμο του ρεύματος:

Είναι δυνατόν να εμποδιστεί το έργο των εργολάβων που έρχονται να κόψουν το ρεύμα ή να πάρουν τις μετρήσεις, αν δεν ανοίγει κανείς από τους ενοίκους της πολυκατοικίας ή είναι κλειδωμένος ο χώρος με τους μετρητές. Για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο από τη μεριά των εργολάβων χρειάζεται δικαστική απόφαση. Η παρεμπόδιση του έργου τους δεν αποτελεί «αντίσταση κατά της αρχής», ούτε κάποια άλλη αξιόποινη πράξη. Είναι πολύ πιθανόν, ο εργολάβος να καλέσει την αστυνομία, αλλά για κάτι τέτοιο χρειάζεται να γίνει καταγγελία τέλεσης ή υπόνοια τέλεσης ποινικού αδικήματος (π.χ. ρευματοκλοπή). Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η αστυνομία δεν μπορεί να αναμιχθεί. Παρόλα αυτά, η αντιμετώπιση των αστυνομικών θα πρέπει να είναι προσεκτική, ώστε να σηκωθούν και να φύγουν, και κυρίως να βρίσκονται εκεί όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι για να καταστίσουν σαφή τα δικαιώματά τους.

Τρόποι επανασύνδεσης του ρεύματος:

  • επανασύνδεση του μετρητή: είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του κομμένου ρεύματος, που απαιτεί ελάχιστες έως μηδαμινές τεχνικές γνώσεις. Δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη, μιας και η Δ.Ε.Η. δεν «χάνει» ρεύμα, παρά μόνο τα πάγια τέλη που προσαρτώνται στο λογαριασμό. Ο μόνος τρόπος για να κινηθεί για το απλήρωτο ρεύμα είναι μέσω των αστικών δικαστηρίων, ενώ όσο αφορά τα δημοτικά τέλη, αποστέλλει έγγραφο στη Δ.Ο.Υ. για την βεβαίωση της σχετικής φορολογικής παράβασης. Η Δ.Ε.Η., όταν κόβει το ρεύμα, κάνει αναφορά στο άρθρο 372 του Ποινικού Κώδικα περί κλοπής, με αντικειμενικό σκοπό την αποτροπή από το άνοιγμα της «χελώνας». Κατά την πρώτη επανασύνδεση δεν γίνεται μήνυση (πρακτική που ίσως σύντομα αλλάξει) αλλά μετά από αρκετές επανασυνδέσεις, και τότε το συνεργείο αφαιρεί τον μετρητή.
  •         απευθείας σύνδεση στο δίκτυο: πραγματοποιείται όταν έχει αφαιρεθεί ο μετρητής και είναι η μόνη λύση, όταν πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης. Είναι μία πράξη παράνομη (ρευματοκλοπή) και αποτελεί πλημμέλημα που τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 χρόνια. Στο δικαστήριο, το πρόταγμα της επιβίωσης πρόκειται για έναν νομικό ισχυρισμό που μπορεί να οδηγήσει σε ευνοϊκή μεταχείριση ή και απαλλαγή. 


  • Τέλος, όσο αφορά το άνοιγμα της «χελώνας» και το κόψιμο της σφραγίδας ασφαλείας, η πράξη αυτή κάθε αυτή δεν είναι αξιόποινη, αλλά «μέσο» τέλεσης μίας. Η αντικατάσταση της σφραγίδας με μία άλλη ή η διόρθωσή της, ώστε να φαίνεται απείραχτη, μπορεί να θεωρηθεί πλαστογραφία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου